Wij Zijn Begonnen Met Beleggen

Nooit hadden wij gedacht dat wij zouden kunnen zeggen dat wij mensen waren die aan het beleggen waren. Maar hier zijn we dan, druk geld opzij aan het zetten in de hoop dat we daar uiteindelijk meer rendement uit halen dan wat het op onze spaarrekening zou doen. Altijd hebben wij gedacht dat je er super veel verstand van moest hebben om aan beleggen te beginnen, dus toen wij een tijdje geleden een uitnodiging van onze bank kregen om een avond bij te wonen over sparen en beleggen, besloten wij heen te gaan.

Wat op die avond meteen opviel, was dat wij, ondanks dat we al begin 30 zijn, de jongste aanwezigen waren. Het meeste van de mensen was de 50 ruim voorbij. Die avond werd besproken wat beleggen precies is, hoe het werkt en welke kennis er voor nodig is. Die avond konden wij ook internactief meedoen en vragen beantwoorden. De spreker vroeg wat, wij konden het antwoord op onze mobiel geven en de resultaten kwamen op het scherm, om later weer over die uitkomsten te praten en meer kennis op te bouwen.

Waar wij die avond achter kwamen is dat als je de tijd hebt om geld voor een hele lange tijd (lees langer dan 14 jaar, liefst langer dan 20) opzij te zetten, het in het verleden nog niet is voorgekomen dat je daar geen rendement uit haalt. Je moet echter wel die tijd hebben en daar kwam onze leeftijd kijken. Achteraf kwamen we er achter dat veel mensen van de oudere generatie daar zaten om nog snel voor het pensioen meer geld uit hun spaargeld te halen. Eigenlijk waren ze daar al te laat voor op dat moment. Wij waren overduidelijk de doelgroep en kregen achteraf ook te horen dat de bank blij was dat ook wij er bij waren.

Zelf heb ik altijd gedacht dat je veel kennis moest hebben van zaken om ook maar te overwegen geld opzij te zetten, ook was ik in de veronderstelling dat je meteen met een groot bedrag moet beginnen. Beide niet waar. Onze bank, de Rabobank, heeft een dienst genaamd Beheerd Beleggen, dat betekent dat ik geld in leg en de bank dat voor mij belegt. Je hebt zelf de keuze hoe offensief of defensief je dat wil laten doen. Dat betekent hoe op veilig je het wil spelen, er zijn 5 opties, waarvan het midden dus ook neutraal is, daar zitten wij. Want we moeten het blijven herhalen. De kans bestaat dat je een deel van je inleg verliest, niemand kan namelijk voorspellen wat de beurs doet.

Ik sluis dus mijn geld naar een aparte beleggingsrekening en de bank doet het werk voor mij, met het door ons gekozen profiel. Via de app van mijn bank kan ik dus niet alleen zien hoe het er met mijn rekeningen voor staat, maar ook met mijn beleggingen, hoeveel winst of verlies we al hebben gemaakt en hoe en waarin het geld belegd is. Wanneer jij wil kan je extra geld inleggen. Wij maken maandelijks een bedrag over om de inleg te laten groeien. Wij zijn dus niet gestart met een groot bedrag inleggen.

Ze zeggen altijd dat het een bedrag moet zijn wat je voor lange tijd kan missen. Ik kan niet ineens duizenden euro’s missen. Zo breed hebben we het nou ook weer niet. Maar elke maand een paar tientjes, dat kan prima. Als we dit lang genoeg volhouden, dan is de kans groot dat wij over een jaartje of 20/30 een lekker bedrag plus hopelijk een flink rendement hebben opgebouwd. Zonder er ook maar iets anders voor hoeven doen dan geld overmaken.

In alle eerlijkheid had ik verwacht dat ik dagelijks aan het kijken zou zijn hoe het er voor staat en of we geen geld aan het verliezen waren, ik vond het gewoon super spannend in het begin. Gelukkig bleek al heel snel dat ik er alleen even snel naar kijk als ik inlog op mijn bankieren app. Als dat eens in de week is, is het veel. Ik ben er dus veel geruster op dan ik van mijzelf had verwacht, dat vind ik alleen maar prettig.

Wij hopen op deze manier geld te kunnen verkrijgen om eerder met pensioen te kunnen en een fatsoenlijke ouwe dag uit te kunnen zitten. Ondanks dat het nog ver in de toekomst ligt, is het niet vervelend om daar nu al over na te denken en voor te plannen. Hoe meer zekerheid wij voor onszelf kan creëren, hoe beter.

Op elk moment kunnen wij er voor kiezen om het beleggen stop te zetten en het geld wat er op dat moment op staat (met winst of verlies) terug te laten storten. Veel mensen doen dit als het even niet lekker loopt met de beurs en er grote verliezen genoteerd wordt. De kunst is dan om er juist niet aan te komen, want soms duurt het wel even, maar het herstelt altijd weer. Daarnaast is het natuurlijk ook weer een kunst om je geld op te nemen bij een hoogtepunt, wederom zul je dat nooit zeker weten.

Altijd heb ik gedacht dat beleggen alleen bedoeld was voor mensen met een enorm vermogen, ik ben blij om nu te weten dat het niet zo is en voor iedereen die al iets per maand voor langere tijd kan missen er mee kan beginnen. Wij zijn dankbaar voor de informatie die wij van onze bank hebben gekregen en zijn goed bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Toch is het een logische keuze, gezien de spaarrekening op dit moment geen ene reet meer oplevert. Jup, wij zijn mensen die beleggen. Dat had ik nooit verwacht.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.