Wij Gaan Paleo(ish?)

Als het om eten gaat ben ik het afgelopen halfjaar een stuk beter geworden. Alleen tijdens de verhuisperiode hebben wij echt slecht gegeten. Zin aan koken hadden we niet dus was het veel afhaal en over het algemeen erg ongezond eten wat er bij ons naar binnen ging. Prima voor een korte tijd, maar nu wij weer in een normaal ritme zitten wordt het tijd om ons eten aan te pakken. We doen het redelijk, maar het kan beter. Op een streng dieet willen wij niet, maar onze stijl van eten aanpassen, dat moet kunnen. En zo kwamen wij uit bij Paleo.

Wat wij van Paleo wisten is dat het ook wel de Caveman Diet genoemd wordt, wat in essentie betekent dat je terug gaat naar het eten waar de oermens ook toegang tot had en geen verwerkte voeding meer eet. In dat opzicht kap je best veel voeding uit je dieet die koolhydraten, suikers en zout bevatten. Iets wat in eerste instantie niet zo heel verkeerd lijkt. Je weet precies wat je eet en wat er in zit, omdat je alles zelf heb toegevoegd, niks is onduidelijk.

Wat mij daarentegen tegenstaat om wat wij van plan zijn echt een Paleo dieet te noemen is dat ik op zoveel sites die ik heb bezocht om informatie te vinden lijsten en lijsten vind met voedingsmiddelen die wel en niet zijn toegestaan. Serieus, het woord ‘toegestaan’ wordt gebruikt en die restrictie die dat insinueert vind ik weer meteen zo’n over het paard geheveld gevoel geven. Iets wat ik helaas ook vaak met een veganistisch dieet ervaar. Je moet het zo en zo doen, anders doe je het fout en dan hoor je niet bij het clubje.

Wel ben ik lekker op zoek gegaan naar recepten waarbij geen verwerkte producten nodig zijn en pluis ik lekker wat tijdschriften en websites uit. Voor Corona kookte ik vaak uitgebreid in het weekend, dan had ik er de tijd voor. Normaal als ik thuis kwam uit mijn werk had ik geen zin om nog ruim een uur in de keuken te gaan staan, dan wilde ik het liefste binnen een halfuur mijn avondeten naar binnen werken. Nu ik meer thuis werk wil ik op die dagen weer graag meer de keuken in en experimenteren. Dit deed ik al wel, maar niet met de meest gezonde dingen en lekker hoog in koolhydraten.

Nu gok ik niet dat wij 7 dagen in de week Paleo-ish zullen gaan eten, maar als we daar al 5 van kunnen maken, dan ben ik al blij. Wat vaker vegetarisch eten is ook iets waar wij over nadenken. Vleesvervangers zitten er dan ook niet in, want ook dat is veelal verwerkt.

Waar ik volledig achter sta is dat als jij besluit je dieet aan te passen, in welke vorm dan ook, dat je geen restricties moet aanhouden die je niet vol kan houden, dat komt simpelweg niet goed. Ik vind het zelf ook moeilijk om er een label aan te hangen, omdat je dan al snel krijgt dat je wordt gezegd dat jij je niet ‘aan de regels’ houdt. En hier zit ik maar te denken dat de oermens geen nee zou zeggen tegen een tomaat of een aardappel.

Veel van de sporters waar ik inspiratie en motivatie uit haal houden zich ook enigszins aan een dieet die als grotendeels Paleo wordt gezien dus er zal wel iets zijn wat goed is voor een sportieve lifestyle. Waar het op neer komt is dat wij gezonder willen eten en beter willen weten wat er in ons voedsel zit. De laatste tijd haalde wij ook steeds vaker de airfryer tevoorschijn voor frietjes of andere aardappeltjes en ondanks dat ik ze super lekker vind, kunnen we beter.

Het is een beetje eigen verantwoordelijkheid nemen, want ergens weet ik ook heel goed dat als ik op deze manier blijf eten, dat er niet zoveel meer in mijn gewicht gaat veranderen en ook dat is niet helemaal waar ik wil zijn, want ondanks dat ik al ruim 30kg kwijt ben, moet er nog veel meer af. Ik heb het eerder gedaan, dus de knop moet weer om en met de steun van mijn man hoop ik weer een stap te zetten naar een gezonder leven met betere voeding.

Welke wijze van voeding je ook kiest, zorg dat jij je er oké mee bent en goed bij voelt, als je weet dat je beter kan en je dat ook wil, dan is het aan jou om die knop om te zetten. Blijven klagen is makkelijk, die knop omzetten is moeilijk, ik weet er alles van. Maar ontevreden zijn en er niks aan doen is geen optie en helpt niemand en al helemaal niet jezelf.

Misschien werkt dit wel helemaal niet voor mij, maar ik ga het zeker wel proberen. Misschien kom ik ergens in het midden uit en word ik daar helemaal blij van. Alles is in ieder geval beter dan wat het nu is en ik heb veel zin om te leren wat voor mijn lichaam werkt. Is dat Paleo? Cool. Is dat wat anders? Ook cool! We gaan op onderzoek uit.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.