Waarom Wij Een Jaar Op Ons Koophuis Hebben Gewacht

Volgende week is het zo ver, na een jaar wachten krijgen wij eindelijk de sleutels van ons allereerste koophuis. Je denkt misschien dat wij ons huis hebben laten bouwen en daarom hebben moeten wachten, maar nee. Nee, wij hebben zo’n een uitermate goede deal gesloten die in het voordeel was van ons (en achteraf wat minder voor de verkopers), maar daarvoor moesten wij dus een heel jaar wachten. Ik ben zenuwachtig, maar heb er ongelooflijk veel zin in.

Vorig jaar keken wij af en toe op Funda, maar hadden nog geen concrete plannen om op zoek te gaan naar ons eerste koophuis. Ook omdat je nu best wel wat eigen vermogen moet hebben om de koop rond te krijgen en wij dat geld liever zelf bij elkaar wilde sparen dan moeten lenen van bijvoorbeeld familie. Tot ik op een zondag weer op Funda keek en daar ons huis zag. Ik liet het aan mijn man zien, volledig denkend dat hij zou zeggen: mooi, maar we hebben het geld niet. Tot mijn verbazing kreeg ik als antwoord: meteen morgen een afspraak maken, we gaan kijken.

Drie dagen later mochten we komen kijken en we wisten het meteen, dit is ons huis, maar hoe gaan we dit betalen? Tijdens de bezichtiging hoorde wij dat de verkopers hun nieuwe huis nog moesten laten bouwen en daar zagen wij onze kans. Wat nou als wij een jaar zouden wachten en in die tijd flink gaan sparen voor het eigen vermogen en nieuwe inboedel en de bewoners niet een jaar de particuliere huur in hoefden. Op de voorwaarde natuurlijk dat ze nog wel flink wat van de prijs af zouden halen. Een deal die in de tijd dat huizen flink boven de vraagprijs werden verkocht niet al te conventioneel was.

Toch wisten wij dat wij goede kaarten in handen hadden toen de verkopers direct met ons in onderhandeling gingen. De wachttijd was meteen al akkoord, toen nog de prijs. Daar zijn wij alsnog met meer dan tevredenheid uit gekomen, al was de betreffende makelaar minder blij met deze deal. (Zij kreeg uiteindelijk minder geld door de lagere verkoopprijs en zou er ook nog een jaar op moeten wachten. Mevrouw was op z’n zachtst gezegd niet blij met ons als kopers en heeft dat duidelijk laten weten).

En hier zijn we dan eindelijk na een jaar wachten, met een bak geld op de rekening wat wij vorig jaar niet voor mogelijk had gehouden en waar wij super trots op zijn. De verkopers zijn achteraf misschien wat minder blij met de deal, want wat blijkt… hun huis is nog helemaal niet gebouwd door een hele bende aan moeilijkheden waar ze tegenaan liepen vlak nadat de koopakte ondertekend was. Jammer, maar niet ons probleem gelukkig.

Normaal gesproken heb ik voor weinig dingen geduld. Als ik iets wil, dan wil ik het nu. Maar vorig jaar waren wij realistisch en wisten dat wij er me deze deal veel beter uit zouden komen, vooral financieel. Wij wilde persé van niemand geld lenen om het kopen van ons eerste huis voor elkaar te krijgen en zelfs dan hadden we geen geld voor nieuwe meubels of enige verbouwingen in het huis. Nu een jaar later kunnen we alles en meer doen wat we willen en zelfs dan nog een leuke spaarrekening overhouden.

Soms is het beter om verstandig te zijn in plaats van jezelf in moeilijkheden brengen. Onze familie had ons met liefde het geld geleend hoor, maar zeggen nu ook dat ze trots op ons zijn dat wij volledig voor financiële onafhankelijkheid zijn gegaan en het kosten wat kost zelf wilde bekostigen. Onze hypotheekverstrekker kon dat ook aan ons waarderen, maar ook dat wij sowieso alles financieel al goed op orde hadden. Binnen 3 dagen hadden wij akkoord op de hypotheek en kon het wachten beginnen.

Het is raar dat het eerst nog een jaar wachten en nu nog minder dan een week. We hebben wederom hier alles voorbereid en zijn klaar om te gaan. De nieuwe huurders van ons huidige huis hebben wij ook al gesproken en gelukkig nemen deze mensen zo goed als alles van ons over (ik ben zo blij dat we de vloer er niet uit hoeven halen!) en dat scheelt zo enorm veel stress en tijd.

Wij snappen dat dit een uitzonderlijk geval is en dat niet veel mensen dit kunnen of zelfs willen doen. Toch ben ik een groot voorstander met verstandig omgaan met je geld, zelfs als dat betekent dat je niet meteen die gratificatie hebt. Op dit moment ben ik wel vrij gespannen omdat ik een eerste koophuis nogal een stap vind. Die handtekening die ik volgende week zal zetten betekent veel meer dan alleen het huis, het betekent ook dat ik met mijn partner een grote verantwoordelijkheid aan ga. Ja dat was met het geregistreerd partnerschap ook wel, maar een hypotheek is niet niks natuurlijk.

De dozen en tassen staan klaar en alles wat niet mee gaat (bijna alles) is verkocht, gaat naar Het Goed, de stort of worden overgenomen door de nieuwe bewoners. Dit wordt mijn zesde verhuizing, maar van mijn man pas de tweede, neemt niet weg dat ik het rete spannend vind. Heb ik al verteld dat ik het spannend vind? Hahahaha.

OMG it’s here! Geweldig!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *