Volgens Mij Ben Ik Hoogsensitief

Hoogsensitief is een term die pas sinds 1996 in omloop is en de laatste tijd steeds meer naar voren lijkt te komen. Een echte diagnose is er niet voor, want het is geen aandoening, het is net als je geaardheid.. gewoon hoe je bent. Er zijn tal van boeken, zelftesten, websites en zelfs coaches over het onderwerp, maar amper 70 studies. Is het iets wat ik van de daken ga schreeuwen? Nee, het is voor mij alleen een bewustwording dat ik geen rariteit ben en dat ik dingen soms anders voel als anderen eigenlijk ook wel weer een naam heeft. Het is in mijn ogen niet zo zeer een label, meer een herkenning.

Laten we de ‘symptomen’ eens doornemen:

Gevoelig voor lawaai:
Dat valt bij mij wel mee, ik raak er echter wel snel door afgeleid. Ook heb ik steeds meer moeite met drukke ruimtes en zorgt dat voor snel moe worden, hoofdpijn, onrust, irritatie en stress.

Afgewezen voelen:
Dit heb ik heel snel, als iemand ook maar even anders reageert of met iets zit betrek ik dat snel op mijzelf. Misschien vindt diegene mij wel niet meer aardig. Informatie komt soms harder aan dan het bedoelt is.

Hang naar rechtvaardigheid:
Mensen die hoog sensitief zijn hechten veel waarde aan rechtvaardigheid, in alle vormen. We zijn erg idealistisch. Dit herken ik ook, moet mij op Facebook soms echt tegenhouden om geen keyboard warrior te worden als ik onrecht voorbij zie komen. Ik kan heel heel heel erg moeilijk tegen onrecht. Als ik bijvoorbeeld leest dat iemand voor een zwaar delict een miezerige taakstraf krijgt, dat kan mij zo kwaad maken.

Moeite met verandering:
Ik denk heel snel ‘waar ben ik aan begonnen?’ en ‘dit is het niet, ik moet hier weg’ en allemaal van dat soort zaken als ik in een nieuwe situatie geplaatst wordt. Zodra ik wat gewend ben valt het allemaal wel mee, maar die eerste stressmomenten maken mij vaak fysiek moe.

Agressie:
Tjah, zeer snel geïrriteerd kan ik wel zijn, maar ik denk dat hier mijn hormonen soms ook een grote rol in hebben, dus deze wil ik niet zo snel toewijzen aan hoog sensitief zijn. Maar als een situatie mij teveel wordt, ja dan kan ik wel soms uithalen als verdedigingsmechanisme. Maar om dat nou echt agressie te noemen, nee dat vind ik niet.

Inlevingsvermogen:
Heel makkelijk kunnen zien dat er bij iemand wat speelt, zonder dat er verbaal over gepraat wordt. Inderdaad erg gemakkelijk voor mij. Daarbij heb ik ook heel snel door wanneer ik moet dimmen over een bepaald onderwerp. Non-verbale communicatie pik ik zeer gemakkelijk op.

Emotionaliteit:
Dit is de grootste bij mij, ik kan niet eens naar nieuwsberichten kijken als het gaat over bijvoorbeeld dierenleed, ik kan dat gewoon niet zien. Dat raakt mij zo en kan ik de hele dag over nadenken en van slag zijn. Emoties lopen bij mij ook snel hoog op en ik weet niet goed waar ik ze plaatsen moet.

Opgewonden gedrag:
Gelukkig gaat deze vaak samen met iets leuks. Ik kan echt al dagen van tevoren zin hebben in een leuke gebeurtenis en er de hele tijd over hebben en blij zijn dat het er aan zit te komen. Beetje overdreven voorpret eigenlijk.

Wat ik wel denk is dat veel mensen bovenstaande lezen dat ze denken dat ik mij niet zo moet aanstellen. Dat is een instelling die ik zelf ook lange tijd heb gehad: Meid, stel je niet zo aan. Kijk die andere collega… die kan ook die dingen heel makkelijk naast zich neerleggen, waarom kan jij dat niet? Ik zit nog steeds een beetje in de acceptatie fase van het hoog sensitief zijn, vandaar ook de vraagteken in het onderwerp van deze post.

Soms zou ik graag wat stugger of wat afstandelijker willen zijn en niet overal zo vreselijk fel (emotioneel gezien) op reageren. Maar het is, als ik er naar terug kijk, wie ik altijd al ben geweest. Gelukkig zie ik het niet als label, maar als uitleg van waar mijn emotie vandaan komt, die anderen misschien wat ‘overdreven’ of ‘too much’ vinden.

Er wordt gedacht dat 1 op de 5 mensen hoog sensitief is, dat is best veel. Dus zou fijn zijn als we over die mensen niet denken dat ze mietjes zijn. Je weet wel… #doeslief enzo.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.