Uitdaging – Zoveel Mogelijk Stappen Op 1 Dag

In deze tijd van quarantaine heb ik veel te veel tijd om YouTube te kijken, dat is een ding wat zeker is. Het staat zo vaak aan tijdens mijn werk, het eten en vaak ook in de avond als we op de bank zitten. Wat ik steeds meer voorbij zag komen waren challenges en ik dacht dat het een goed idee was om er zelf ook een te proberen, namelijk ‘hoeveel stappen kan ik in een dag doen’. Dit is een verslag van hoe de dag verliep.

Om half 7 stapte ik uit bed om te gaan douchen. Geen idee waarom ik dat een goed idee vond, want de rest van de dag zou ik toch bezweet en plakkerig rondlopen. Ik begon de dag in ieder geval rustig en na het douchen pakte ik mijn tas met wat drinken, de huissleutels en mijn portemonnee en vond ik het goed genoeg om de deur uit te gaan. Het was nog lekker vroeg en fris, iets voor 8 uur ging ik er op uit.

Echte wandelschoenen heb ik niet, dus deed ik mijn Reebok Nano 9.0 sportschoenen aan. De andere optie waren mijn boots met hak of platte Converse All Stars, die waren nog minder geschikt.

Het idee was om naar de buitenweg te lopen en een volledig rondje om mijn woonplaats te wandelen via de beschikbare fietspaden. Ik gokte dat ik daar zo’n 4 tot 5 uur wel mee bezig zou zijn. Toch had ik een plan bedacht voor als ik in die tijd naar de wc zou moeten, vanaf elke kant was er namelijk wel een pad om af te snijden en direct naar huis te lopen. Om daarna het rondje verder af te maken. Daarna was het idee om nog even naar de supermarkt aan de andere kant van mijn woonplaats te lopen voor wat nodige boodschappen en verder thuis te blijven lopen terwijl ik op een pakketje van Nike en Reebok aan het wachten was. Nou…. Dat liep (hehe) even wat anders.

Het rondje om mijn woonplaats ging relatief snel. Na iets meer dan 3.5 uur lopen en 25.500 stappen was ik volledig klaar met het rondje en had ik niet hoeven afhaken om naar het toilet te gaan (als was het bij thuiskomst toch even rennen). Wat ik niet had verwacht was dat ik op dat moment al zo ongelooflijk last van mijn voeten zou hebben.

Zo’n 14 jaar geleden tijdens het Lowlands festival heeft er iemand enorm hard op mijn voeten staan springen in een overvolle tent dat ik het hele weekend met opgezwolle voeten heb gelopen. Deze zwelling werd een ontsteking en heeft de botten in mijn beide voeten redelijk broos gemaakt. Ik weet dat ik niet lang kan staan en lopen, maar dat het na al die jaren nog zo erg zou zijn had ik echt niet verwacht.

Bij thuiskomst ben ik meteen gaan zitten, wat ik eigenlijk niet van plan was, maar wel mijn schoenen aan gehouden. Wat ik zag in de vele youtube filmpjes was dat als de schoenen uit gingen het al snel afgelopen zou zijn. Ik voelde mijn voeten en linker knie heel goed, maar dacht dat ik nog wel door kon. Mijn tripje naar de supermarkt ging dus door, want ik was niet van plan om op te geven, niet nu al. Het was iets meer dan een halfuur lopen om er te komen, maar meteen toen ik de eerste drempel af stapte voelde ik een flinke steek in mijn voet. Achja, stug door blijven lopen dacht ik.

De boodschappen waren iets meer en zwaarder dan ik had verwacht, want als ik onze kattenbrokken in de aanbieding zie, moeten die wel mee, zo ben ik dan ook wel weer. De terugweg was verschrikkelijk, om de paar honderd meter moest ik stoppen en even mijn benen strekken en de tas naar de andere hand wisselen. Het begon nu echt enorm pijnlijk te worden en ik had pas net de 30.000 stappen gehaald. Toch ging ik door, het was pas 2 uur in de middag tenslotte. De volle moed zat er nog in, dat scheelde enorm.

30.000 stappen is voor heel veel mensen niet zoveel, sommige mensen halen dit met gemak dagelijks, vooral degene met een staand beroep. Ik daarentegen had hiervoor op een dag nog nooit meer dan 15.500 stappen gehaald (in de jaren dat ik een Fitbit heb). Dat het pittig zou worden had ik verwacht, maar ergens had ik wel gehoopt de 45.000 te halen, maar bij thuiskomst kwam ik amper meer vooruit.

Eindelijk thuis besloot ik toch mijn schoenen uit te doen, de steken werden te erg en de schoen begon te strak te zitten door het opzwellen. Mijn linkervoet was rood en opgezwollen en mijn rechtervoet, waarvan ik dacht dat het gewoon een beetje eelt was die door het lopen wat geplet was, bleek een enorme blaar te zijn.

De rest van de middag en avond heb ik veel gezeten, nog wel geprobeerd wat te lopen zoals de boodschappen uitpakken, was opruimen en de planten watergeven, maar meer dan dat niet echt. Te bedenken dat ik eerst nog sprintouwen en normaal sporten in gedachten had. Ik was er echt van overtuigd dat ik meer kon lopen dan dit. Op het einde kon ik het ook niet echt meer lopen noemen, meer strompelen.

Ik heb die avond nog een extra lang verzorgend voetenbad genomen en met een icepack heb ik mijn linkerknie zo’n 2 uur zitten koelen. Soms leek het wat te helpen, maar als ik dan te lang stil zat was alles verkrampt. Uiteindelijk is de dag geëindigd met 33.601 stappen. Wat neer komt op zo’n 23.35km.

Gezien dat dit meer dan het dubbele is dan ik de afgelopen jaren gewandeld heb, ben ik wel trots op de eindstand. Ondanks dat ik gehoopt had veel meer dan dit te behalen. Er heeft niet echt een reden achter deze uitdaging gezeten, behalve dat ik een extra dag vrij had van mijn werk en veel te veel YouTube had gezien met deze en soortgelijke uitdagingen. Leuk was het zeker, want wanneer heb je nou tijd om volledig om je woonplaats te lopen?

Zou ik het snel nog een keertje doen? Nou nee. Op het moment dat ik dit typ is het de dag erna en ik kan nog geen schoenen aan door de blaren en mijn linkervoet is nog steeds opgezwollen en rood. Mijn knie is gelukkig al een stuk minder gevoelig. Afgelopen nacht was dat nog niet het geval en slapen was ook nog best ongemakkelijk.

Het leven gaat er soms om dat je dingen probeert die je anders nooit zou doen, buiten je comfortzone stappen. Ik heb tijdens een periode dat we in sociale isolatie zitten een weg gevonden om iets te doen wat ik anders nooit zou doen en ik ben amper iemand tegengekomen tijdens alle uren dat ik aan het wandelen was en de mensen die ik tegenkwam hielden allemaal afstand (behalve 1 eikel in de supermarkt, maar je kan niet alles hebben hahaha). Het was een gaaf experiment en heeft mij geleerd dat ik misschien wat vaker dingen moet doen die ik anders nooit zou doen, vooral nu ik er wat vaker de tijd voor zal hebben. Voorlopig zal ik nog in een situatie zitten waarin ik wat vaker de mogelijkheid heb om wat vaker nieuwe dingen te proberen. Ja, ik ben nog gewoon aan het werk door de weeks, maar de vrije dagen komen er nog steeds aan.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *