Sollicitatie Fouten Van Bedrijven

Het maakt mij niet uit in welke functie je zit en hoe leuk je het hebt op je werk, ik ben van mening dat je altijd je open en oren open moet houden voor een eventuele functie die meer uitdaging of blijdschap kan bieden (extra bak geld is ook leuk, maar zeker niet alles). Ik heb ondertussen menig sollicitatie en gesprek achter de rug en heb soms echt de meest absurde dingen gehoord waarvan ik één keer zelfs direct op het punt stond weer om te keren en weg te lopen. Hieronder de voorbeelden. Werkgevers: CHECK YO’SELF!

‘Wij bieden jou voor deze functie dit bedrag’ Oke.. dat is vrij weinig voor de hoge verantwoordelijkheid en langere werktijden dan wat ik nu heb, ook vrij onderaan de indicatie die is gegeven ondanks dat ik met een bak ervaring binnen kom. ‘Ja dat klopt, maar wij vinden dat je je eerst maar moet bewijzen en dan valt er wel over te praten’. Ze wilden mij dus gewoon goedkoop binnen halen. Mijzelf bewijzen is de proeftijd voor, niet mijn loon. Als je nu al twijfelt aan mijn kunnen en mij daar niet naar wil betalen, is er iets anders mis.

Nadat we er niet uit waren gekomen qua werktijden en hoogte van het loon zegt meneer doodleuk: nou, ik denk dat wij wel een overeenkomst hebben en dan hoef je alleen nog maar deze week je baan op te zeggen. Sorry?!?!?!

Het takenpakket wordt op tafel gegooid, waarop ik reageer dat klinkt als een 80 urige werkweek. Het antwoord dat ik kreeg: Het zal echt niet elke dag voorkomen dat je pas om 8 uur je pc uit doet hoor. Owh… dus het gebeurd wel? Hart voor de zaak tot daar aan toe, maar dat gaat te ver.

Ook zo’n leuke: ja als je nog een jaartje of 2 kan wachten tot je begint aan kinderen, zodat je eerst hier alles op de rit kan hebben, zou dat fijn zijn. Dan kan je daarna je vervanger inwerken.

Toen het 35 graden was en ik in een zwarte nette zomerjurk tot op mijn knieën binnen kwam en mevrouw in coltrui (want airco op standje vrieskist) mij vroeg: zie je er altijd zo uit of heb je ook normale kleren? Dat ik niet meteen ben omgedraaid en weggelopen… ongelooflijk.

We hebben je afgewezen omdat je te ver weg woont van ons bedrijf. Sorry, maar ik woon 3 straten verderop… ik kan het lopen in 5 minuten.

Na het sturen van een sollicitatiebrief had ik binnen een halfuur een afwijzing in mijn mail, ondanks dat ik aan alle eisen (plus de pre’s voldeed). Toen ik vroeg waarom ik zo razendsnel was afgewezen, gezien ik aan alle eisen voldeed, kreeg ik na 3 werkdagen een antwoord dat ik niet de vereiste leidinggevende ervaring had. (die heb ik wel… maar eerlijk zeggen dat je een man zoekt… dat mag niet he?)

‘Dit is gewoon een simpele receptioniste baan’ werd mij voorgehouden. Na het aanhoren van het takenpakket werd al gezegd: eigenlijk doe je alles zoals de dames van de administratie, alleen heb jij de balie er ook nog bij, maar we noemen het wel receptioniste (en daar wilden zij mij ook naar betalen).

‘We laten je binnen een week horen of je het wel of niet bent geworden’. Anderhalve week later maar eens bellen. ‘Neeeeee, het gaat nog tussen jou en iemand anders, we zijn er nog niet uit’. Week later: ‘We laten het je snel weten’. 1.5 week later: ‘owhja, sorry, vergeten te bellen, je bent het niet geworden’. Halfjaar later staat de vacature weer online.

Nadat ik net heb aangegeven liever niet meer fulltime te willen werken…. ‘Mooi, ik zie op je cv dat je nu ook fulltime werkt, dus dat zal dan hier ook geen probleem zijn’. Cool, je luistert dus totaal niet naar mij.

Met mijn cv voor zijn neus: Is Engels een probleem bij jou? Nee, zoals je kan lezen op mijn cv heb ik 2 jaar gestudeerd voor Engels docent. Dus het is geen probleem voor jou? Nope.

‘Ik weet dat ik het niet mag vragen officieel, maar…. Ben je al zwanger of binnenkort van plan?’ Wat heeft dat te maken met mijn ervaring en skills voor deze functie?

Bloggen is leuk enzo, maar ik zit nog steeds in de (hard) werkende wereld van het hebben van een vaste baan. Die shit is soms best moeilijk maar door dit soort onzin heeft het mij ook wel vaak laten inzien hoe goed ik het eigenlijk in mijn huidige functie heb, want voor geen goud wil ik voor deze bedrijven werken. Als ze denken dat dit acceptabel is, zoek het dan maar uit met die baan.

Ook ben ik bewust dat veel mensen niet in die luxe positie zitten en soms alles wel moeten aannemen wat ze kunnen krijgen, dan alsnog is er de kans dat je dit hebt meegemaakt en dat is ronduit bagger.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.