Plan Baby #4 – Ovulatiethermometer

Op dit moment zit ik al best een tijdje in het hele ‘ontpillen’ fase en begin ik al kleine veranderingen te merken. Na een paar jaar prikpil kan het best een lange tijd duren voor mijn cyclus enigszins terugkomt, laat staan regulier is. Toch proberen we al wel een beetje vooruit te denken. Het feit dat we willen proberen om een gezin te stichten staat vast. Gezien we beide ook al lekker in de 30 zijn is alles wat we kunnen doen om het proces te voorspoedigen zeer welkom.

Wij zijn ons er zeker wel van bewust dat het ons ook gegund moet zijn en we geen idee hebben of alles wel werkt zoals het zou moeten werken. Waar ik zelf moeilijk tegen kan is mensen die zeggen dat ze een kind gaan ‘nemen’. Zo simpel ligt het niet, je weet niet of alles naar behoren werkt en of je als vrouw een goede zwangerschap kan voldragen. Wederom, wij hopen dat het ons gegund mag zijn.

Waar ik veel over hoor en gelezen heb is dat vrouwen hun ovulatie en dus vruchtbare dagen bijhouden. Hetzij door ovulatietesten of, zoals wat ik wil doen, het bijhouden van je temperatuur om op die manier wederom je vruchtbare dagen en ovulatie bij te houden. Er zijn verschillende thermometers in behoorlijk uiteenlopende prijsklassen te vinden online. Ikzelf ben voor de middenmoot gegaan, maar wel eentje die goeie reviews had.

Op dit moment is deze manier van temperaturen nog niet van toepassing voor mij, omdat het nog wel een tijdje kan duren voor ik weer een ovulatie heb, maar als ik tegen die tijd al volledig gewend ben om in de ochtend mijn temperatuur te meten, zou het mij hopelijk op tijd een seintje kunnen geven dat alles weer lijkt op te starten, tenminste, dat is wat ik hoop.

Ik ben dus al gestart met elke ochtend voordat ik opsta, wat eet, drink of naar de wc ga om mijn temperatuur te meten. Het liefste probeer ik dat in het weekend om dezelfde tijd te doen als doordeweeks, maar dat lijkt nog wel moeilijk. Wel doe ik het direct zodra ik wakker word. Ik ken mijzelf, anders vergeet ik het. Het meten van je temperatuur wordt ook overal aangeraden om op deze wijze te doen. Dus vlak na het wakker worden voordat je andere dingen doet.

In mijn geval heeft mijn thermometer geen scherm waarop de temperatuur uit te lezen is, dit vind ik vrij vreemd, maar prima, gezien je het toch samen met een app gebruikt. Het product, ondanks dat je het in Nederland komt, komt duidelijk uit China. De beschrijving die er bij kwam was ook volledig in het Chinees, geen enkele andere taal. Dus het was een beetje uitzoeken hoe het werkte. Ook op de site zelf (en Bol.com) werd niet de naam van de app genoemd waar deze capabel mee is. Gelukkig vond ik ergens in de beschrijving een QR code die ik maar gescand heb om de app te kunnen downloaden.

Dus bij deze, voor de duidelijkheid, zodat het wel ergens vermeld staat: de app die bij deze ovulatiethermometer hoort heet Femometer. Daarnaast moet je kiezen welke versie van de thermometer je hebt, ook dat is nergens vermeld, maar het is de Femometer Vinca.

Gelukkig is de app zelf wel heel duidelijk, maar niet in het Nederlands, wat ik zelf niet erg vind. Ze laten het soms ook voorkomen dat voor beter gebruik van de app je moet betalen. Dit kan je gewoon wegklikken en de app blijft het gewoon doen.

Tot nu toe werkt het heel fijn en ben ik nog druk aan het wennen aan elke ochtend meten. Dat gaat verrassend goed. Het handige is dat hoe vaker je meet, hoe korter het duurt. De thermometer leert je als het ware kennen als je elke keer correct meet. De thermometer ligt nu standaard naast mijn bed zodat het makkelijk te pakken is als ik net wakker wordt. Ook heb ik ingesteld dat vlak na mijn normale wekker ook een wekker van de meter af gaat, een dubbele herinnering als het ware.

Het is nu natuurlijk nog afwachten of het echt gaat werken en of ik over een tijdje daadwerkelijk mijn cyclus er in terug kan vinden en dus het belangrijkste, mijn vruchtbare dagen kan herkennen. Toch vind ik het proberen waard. De ovulatiethermometer is niet goedkoop, maar ik heb goedkopere gezien die hele slechte reviews krijgen en duurdere waar ik weiger het geld voor neer te leggen. Dit was voor mij de perfecte middenweg.

De femometer is onder andere te koop bij Bol.com voor € 59.95

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.