Onze hypotheek versneld aflossen, verstandig?

Een huis kopen is niet iets wat je zomaar even doet, maar als het eenmaal geregeld is en je financieel stabiel bent is het ook heel snel iets waar je niet meer naar om kijkt. Elke maand wordt je hypotheek netjes van je rekening afgeschreven en dat is het dan wel. Voor ik vorig jaar financiële bloggers en artikelen van de bank begon te lezen wist ik helemaal niet dat er ook mogelijkheden zijn om een hypotheek sneller af te lossen. Hoe meer wij er over gingen lezen, hoe meer wij wisten dat het iets is waar wij zeker wat mee willen doen.

Onze hypotheek is niet duur, dat komt omdat we in een klein dorpje wonen waar de huizenprijzen nog niet zo uit de pan zijn gestegen als in de steden. We hebben een 2 onder 1 kap met een flinke lap grond er omheen voor een bedrag van iets meer dan 2 ton. We prijzen ons erg gelukkig met ons huis en hebben een kans gegrepen die erg in ons voordeel uitgepakt is. Elke maand kunnen wij de hypotheek prima opbrengen en hebben het zo geregeld dat wij ons geen zorgen hoeven te maken over de maandelijkse betalingen, zelfs niet als er onverhoopt wat gebeurt met één van ons. Dit is een keuze die wij bewust hebben gemaakt, gewoon een beetje extra financiële zekerheid inbouwen.

Ondanks dat het maandelijkse hypotheek bedrag niet al te hoog is, is het altijd leuk om mogelijkheden te zien om die maandlasten te verlagen of om eerder hypotheek vrij te zijn. Zoals ik al zei, ik wist niet eens dat het een mogelijkheid was. We hebben nog maar net een paar maanden een hypotheek, maar ik ben wel blij om te weten dat het een mogelijkheid is.

Voorlopig is het echter voor ons nog niet aan de orde. Wij hebben eerst nog een aantal andere dingen waar wij voor willen sparen (rolluiken, zonnepanelen etc.), maar als wij uiteindelijk alles voor elkaar hebben in dit huis over een paar jaar, dan wil ik heel graag gaan sparen om extra af te lossen.

Waarom we dat willen doen is vooral om stukje bij beetje onze maandlasten te verlagen, de rolluiken voor isolatie en de zonnepanelen qua stroom moeten daar ook bij gaan helpen natuurlijk.  Hoe beter we onze maandlasten kunnen verlagen, hoe meer wij kunnen sparen en het uiteindelijke doel is vervroegd met pensioen kunnen en dan nog fatsoenlijk te kunnen leven. En als nu investeren in de hypotheek betekent dat ik over 30 jaar er goed bij zit, waarom dan niet?

Natuurlijk zijn er bij het extra aflossen op je hypotheek ook andere dingen waar je over na moet denken. Wil je nu voor lastenverlaging gaan of wil je de looptijd verkorten? Het feit dat je door extra aflossen minder rente gaat betalen, betekent ook dat er gevolgen zijn voor de belasting. Het is maar net wat je wil natuurlijk.

Zelf zien wij alleen maar voordelen, maar zijn tegelijkertijd ook heel verbaasd dat als je het er met andere mensen over hebt dit toch een onderwerp blijft waar over het algemeen niet of weinig over gepraat wordt. En dan bedoel ik eigenlijk dat veel mensen er liever helemaal niet over praten. Helaas blijft financiële kennis delen vaak taboe. Mensen denken al snel dat je wil laten zien dat jij het beter voor elkaar hebt dan hen en dat je aan het opscheppen bent. Het houdt mij daarom wel eens tegen om te beginnen over beleggen en onze hypotheek. Nouja, dan maar lekker zelf het goed voor elkaar hebben toch?

Op een blog is het makkelijker om ervaringen te delen en ik wil ook zeker niet overkomen als dat ik het beter weet dat anderen. Dit is hoe wij het willen aanpakken omdat wij deze manier voor ons als financieel verstandig zien. Als een ander dat niet wil, prima. Jarenlang heb ik mijn kop in het zand gestoken als het op geld aan kwam, ik wilde het niet weten en ik wilde het niet horen. Nu ik al geruime tijd in een betere en stabielere situatie ben, is dit iets waar wij over na willen denken en ontdekken wat voor ons werkt. Wat willen wij uiteindelijk bereiken en wat kunnen wij nu al doen om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Ja, als begin dertigers is ons pensioen nog lang niet in zicht, toch zijn wij nu al druk bezig met ons voorbereiden, als is het alleen nog maar plannen op dit moment en niks concreet. Dat is ook al een stap in de goede richting. We hebben nog jaren voor ons om onze situatie te verbeteren en wij kijken er erg naar uit om stabiel te zijn en te blijven in onze toekomst.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.