Onze HomeGym – Update Juli 2020

De enige reden waarom wij een huis hebben gekocht met een garage was om daar onze eigen sportschool, ook wel homegym/garagegym in te bouwen. Ruim een jaar hebben we gespaard voor een volledig nieuwe inrichting van ons huis, maar ook voor de inrichting van onze eigen gym. Veel hadden we het afgelopen jaar al bij elkaar geraapt, af en toe haalden we iets nieuws. Nu staat het allemaal in een ruimte. De huidige crisis gooit wel wat roet in het eten om het helemaal af te maken, maar toch zijn wij al trots op onze garage.

Waarom een homegym?
Dit is een vraag die ik vaak hoor. De meeste van ons zijn gewend om naar een traditionele sportschool te gaan. Toch geeft het veel vrijheid en extra vrije tijd om thuis te sporten. Je hebt geen reistijd en je zit niet vast aan openingstijden. Mocht er eventueel bij ons gezinsuitbreiding komen (zie mijn Plan Baby blogposts) hoeven wij ons daar ook niet druk over te maken, we zijn nog altijd thuis.

Is een sportschool thuis niet enorm duur?
Ja, het opbouwen van een homegym die aan jouw wensen voldoet is in de meeste gevallen niet goedkoop, echter als je de maandelijkse abonnementskosten optelt kan je het er toch al wel met een paar jaar uit hebben. Het ligt er natuurlijk ook aan waar jij je spullen koopt. Er zijn genoeg merken in verschillende prijsklassen te vinden, het is maar net aan welke kwaliteit je waarde hecht. Ook zijn er genoeg momenten dat er kortingen geboden worden, denk aan Black Friday.

Wat staat er in onze gym.
Om de vloer en de zware gewichten te beschermen hebben wij een 2 centimeter dikke rubberen vloer gelegd. Dit is een enorm duur maar zeer belangrijk punt voor elke home gym. De vloeren zijn in veel verschillende diktes te vinden, maar deze werkt het beste voor ons ter bescherming van de ondervloer en onze spullen.

Als eerste 4 dumbells die wij van gewicht kunnen veranderen. Deze zijn tijdelijk en willen wij uiteindelijk vervangen voor een aantal die je niet van gewicht kan veranderen. Ik doe veel crossfit en merk dat de losse gewichten nogal snel losraken en dat wordt gevaarlijk. Uiteindelijk komt er een klein setje met vaste gewichten. Daarnaast liggen de gewichten voor aan de barbell van het merk Rogue. Op dit moment komen we, inclusief halterstang, tot aan de 90kg totaal, maar hopen daar snel nog 50kg aan toe te voegen. Het zijn zogenoemde bumperplates, dat betekent dat ze tegen een stootje kunnen en je ze kan laten vallen zonder dat ze kapot gaan (reden voor de dikke rubberen vloer).

In de andere hoek staan onze halterstangen en plyo box. Een plyo box is een houten kist met versteviging in het midden zodat je er niet alleen overheen kan lopen, maar ook op kan springen. De roze halterstang is een Bella Bar 2.0 Cerakote van het merk Rogue in de roze kleur en weegt 15kg. De halterstang er naast is een Curl Bar van het merk ATX en weegt 12kg. Ze staan in een opbergsysteem speciaal bedoelt voor halterstangen, zo nemen ze weinig ruimte in. Voorlopig hebben we er ook nog een houten stok in staan, dit is voor het oefenen van olympisch gewichtheffen. Dat moet je namelijk niet meteen met gewicht doen (eerst goede vorm leren zonder gewicht). Ook liggen de klemmen om de gewichten vast te zetten er bij.

Dit is wat ze noemen een suspension trainer. Deze kan je aan je deur vastmaken en een verscheidenheid aan lichaamsgewicht oefeningen mee doen. Altijd handig om in huis te hebben.

Op een bankje die wij tijdelijk te leen hadden van een familielid liggen steunen voor het behulp van opdrukken en een Ab Mat. Deze Ab Mat van het merk Rogue helpt bij een juiste houding van de rug tijdens het maken van sit ups. Achter het bankje staan 2 foam rollers, er gaat niks boven een goede sportmassage, maar voor onderhoud en bij kramp zijn foam rollers onmisbaar. Verder hebben wij in onze gym 2 yogamatjes liggen.

Op de kachel staan 2 doosjes met magnesium, dit helpt altijd om de handen droog te houden, zonder zweethanden lukt het beter om grip te behouden bij het optillen van nogal wat gewicht. Daarnaast liggen er massageballen die erg geschikt zijn voor knopen uit de schouders en bovenrug te halen. De blauwe rondjes zijn Fat Gripz, met deze dingen maak je de diameter van je halterstang of dumbell breder en train je de onderarmen en je grip.

Aan de kapstok hangen onze riemen, deze geven extra steun aan de rug bij het gebruik van zwaardere gewichten. Ook hangen onze springtouwen (speed ropes) en weerstand elastieken netjes aan de kapstok en ja… ook wat regenkleding, je moet het toch ergens kwijt.

Naast de koelkast (die er staat omdat we geen andere plek meer hadden) staan onze sportschoenen en er mist zelfs nog een paar hardloop schoenen van mij. Op de koelkast zitten onze bidons magnetisch vast met zogenoemde Gym Donkeys. Je kan je telefoon hierin vastmaken om zo timers makkelijker te zien dan dat je telefoon op de grond ligt.

Onze nieuwste aanwinst is een bankje van ATX, gekocht bij Fitness Seller, om preciezer te zijn: de ATX Multi Bench MBX 610. Een bankje hebben is altijd handig en we zaten al een tijdje op deze te wachten. We gebruiken hem nu vooral voor dumbell oefeningen en als we straks een rack aan de muur hebben wordt het bankdrukken ook weer mogelijk.

Zo’n 6 jaar geleden vond ik een spinning fiets op marktplaats met een 15kg vliegwiel. Dit enorm zware ding heb ik toen alleen omhoog naar mijn appartementje gesleept en dit is ondertussen het 4e huis waar hij staat. Hij is niet fantastisch, maar voor de benodigde cardio doet hij het nog prima. Toch kan ik niet wachten op zijn vervanging…

In het hoekje staat nog een rubberen mat die wij over hadden en wat kleine rubber tegels. Hier bouwen wij soms nog een platform buiten voor de garage als het binnen te warm is.

Ik ben erg trots op hoe onze homegym er nu uit ziet. Hij is nog niet af, maar het begint in zicht te komen. Dingen moeten nog wat netter gemaakt worden, de muur wat meer aangekleed, wat oude apparaten er uit en nieuwe er in. Maar wat ik vooral gaaf vind is dat wij een plekje hebben bij huis om te sporten. Tijdens deze crisis hebben we gezien dat steeds meer mensen thuis wilde sporten en het gemak er van ook ondervonden hebben. Ik ben er helemaal voor! Je kan doen wat je wil en wanneer je maar wil en je hoeft op niemand te wachten. De reistijd heb je niet meer, maar de discipline, die ligt helaas niet voor het oprapen.

2 reacties op “Onze HomeGym – Update Juli 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.