Nieuw – Een Bril

Al jaren had ik door dat mijn zicht achteruit ging en avond aan avond had ik enorme hoofdpijn. Elke keer als ik naar de opticien ging dan kwam daar uit dat mijn ogen eigenlijk prima waren en ze net niet ‘erg genoeg’ waren voor een bril. Ik liet het altijd maar gaan, tot het begin van dit jaar overduidelijk werd dat er wat gedaan moest worden toen ik moeite begon te krijgen met verkeersborden lezen. En toch kwam het altijd onderop mijn prioriteitenlijstje te staan, er was mij de afgelopen 10 jaar namelijk al geregeld verteld dat er niks aan de hand was. Tot die ene dag.

Begin maart kregen wij via het werk de mogelijkheid om door een arts even flink doorgelicht te worden. Je kon er dan zelf achter komen hoe het met je gezondheid gesteld was en het werk zou alleen achter de grote lijnen komen en niet individuele zaken te weten komen. Ik zag dit wel zitten en besloot dus mee te doen. Uit de meeste testen kwam ik heel goed, mijn bloeddruk was precies zoals het zou moeten zijn en tjah… dat ik overgewicht heb dat was niets nieuws, het was allang goed dat ik er mee bezig was. En toen… toen kwamen we bij de oogtest.

We kregen allemaal regels onder elkaar te zien en moesten letters oplezen en andere testen doen. Het schijnt dat de meeste mensen met goede ogen regel 11 of zelfs 12 nog kunnen lezen. Ik kwam niet verder dan regel 7 en zelfs daar had ik al enorme moeite mee. Elke keer zij de arts dat ik het moest proberen te lezen. Prima, maar het is dan puur gokken, vertelde ik hem, ik kon het oprecht niet lezen, alles was wazig.

Het was wel even schrikken toen ik te horen kreeg dat ik met dit slechte zicht eigenlijk niet eens meer door een rijtest was gekomen en ik heel snel naar de opticien moest om hen ook een meting te laten verrichten en te kijken of ik bril moest. Zo gezegd zo gedaan en de volgende dag plan ik een test in bij de opticien. Zij zeggen hetzelfde als de bedrijfsarts, mijn ogen zijn best slecht en het werd tijd om een bril uit te zoeken. Online had ik er al 2 op het oog gehad dus die wilde ik proberen.

Vlak nadat ik mijn brillen (1 + 1 gratis, dus hallo zonnebril op sterkte) had uitgezocht brak Corona volledig door. Het was dus even wachten en een heel gedoe om uiteindelijk mijn brillen op te halen. Ze deden echt hun best daar, maar in de beginweken was er nog best veel angst en onzekerheid. Uiteindelijk kon ik een moment plannen om mijn brillen op te halen.

Vanaf moment 1 ging er een wereld voor mij open. De hele tijd had ik nog niet goed door hoe slecht mijn ogen er aan toe waren, tot ik mijn bril opzette. Kleine lettertjes op schermen waren weer te lezen, ik was altijd in de veronderstelling dat het voor iedereen te klein was om te zien. Ook de hoofdpijn die ik zo goed als elke avond had was in één klap verminderd en komt nu zelfs amper nog voor.

Het leukste vond ik stiekem nog wel dat het niemand opviel dat ik nu ineens een bril het. Het staat zo normaal dat er veel mensen zijn geweest die dachten dat ik altijd al een bril had. Blijkbaar heb ik een brillen gezicht dus staat het heel normaal. Leuk voorbeeld was tijdens de verhuizing, het regende enorm dus ik had druppels op mijn glazen. Ik vond het maar irritant dus zei dat hardop. Waarop één van de vrienden zegt: hoezo kom je daar nu pas achter? Nou, omdat ik pas 2 maanden een bril heb. Hij had het serieus al in zijn hoofd dat ik altijd een bril heb gehad en soms gewoon lenzen droeg.

Jup, ik had al een hele tijd belabberd zicht en soms verbaas ik mij er nog steeds over. Omdat ik nog flink moet wennen aan het constant dragen van een bril, soms vergeet ik hem op te zetten omdat ik alles wel gewoon goed zie zolang ik niets hoef te lezen.

Toch vind ik het leuk dat ik blijkbaar een gezicht heb voor een bril. De bril die ik heb uitgezocht is niet echt van een merk, puur omdat ik daar geen mooie tussen kon vinden en ik misschien nog een beetje onzeker was over mijn allereerste bril. Dus heb ik er een uitgekozen van de winkel zelf. Hij is zwart aan de buitenkant en gaat over naar paars in het midden bij de neus. Van veraf lijkt hij gewoon zwart en zelf vond ik een wat breder montuur wel goed staan.

Het grappige is dat ik de laatste in onze familie was die nog geen bril had. Zelfs de kinderen van mijn oudste broer zijn al aan de bril. Mijn zicht is niet bijster slecht alsin dat ik zonder niks zie, het is puur lezen wat nu niet meer wazig is. Daarnaast vind ik zelf de bril ook wel goed staan. Het is heel wat anders, maar een goed zicht is toch wel heel belangrijk.

Eén reactie op “Nieuw – Een Bril

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *