Mijn Eerste Vaderdag in 20 Jaar

Afgelopen zondag was het Vaderdag en voor het eerst in 20 jaar heb ik het weer gevierd. Je zou zeggen dat het niet zo’n ‘big deal’ is, maar voor mij was dit het wel. Jaren was het een dag die elke keer zeer bewust aan mij voorbij ging. Wij gingen natuurlijk wel naar de schoonvader, maar dat is niet hetzelfde. Ik had wel een goede band met mijn stiefvader, maar elk jaar voelde het niet echt, tot dit jaar

20 jaar geleden besloot mijn biologische vader mijn moeder te verlaten en verder te gaan met zijn vriendin. Ons contact is daarna nooit meer echt goed gekomen en zelfs al een heleboel jaren is er helemaal geen contact meer. Dit is nooit mijn keuze geweest, maar die van mijn biologische vader. Waarom hij geen contact wil is mij onduidelijk, altijd werden de schouders opgehaald en dat was het dan. Mijn moeder is jaren geleden al hertrouwd en haar huidige man is een geweldige vent die altijd voor mij, mijn broers en mijn moeder klaar staat. Hij is de goedheid zelve en ik prijs ons gelukkig met hem in onze familie.

Het contact met mijn stiefvader is sinds het begin goed geweest, maar het afgelopen jaar is het contact ineens zoveel verbeterd dat ik hem steeds meer als mijn vader ben gaan zien. Hij heeft zich nooit gedragen als mijn vader en zelfs in mijn tienerjaren nooit bemoeid met mijn opvoeding, dat was simpelweg niet zijn plek. Het afgelopen jaar is het steeds meer duidelijk geworden dat de vaderfiguur waar ik naar op zoek was al jaren in mijn leven was.

Al jaren eet ik elke week een avond bij mijn ouders, maar tijdens corona kon dit natuurlijk niet en ik heb het echt gemist. Hopelijk kunnen we het snel weer oppakken. Altijd als ik binnenkwam en weer weg ging kreeg ik een knuffel van mijn moeder. Zo zit dat bij ons er in, je gaat niet weg zonder dat je uitgezwaaid wordt en al helemaal niet zonder een knuffel. Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar sinds een jaar geef ik ook mijn stiefvader een knuffel en voor welke reden dan ook kon ik zien dat het hem wat deed, op een goede manier.

Al eerder heb ik hem verteld wat zijn steun en hoe goed hij is voor mijn moeder, voor mij betekent. Dat ik niet geloof dat familie alleen maar bloedverwanten zijn. Hij is familie, hij staat dicht bij mij en ik ben dankbaar voor het feit dat hij er altijd voor mij is, op zo’n manier wat bij een vader hoort. Advies over financiële dingen en als ik ging verhuizen stond hij altijd met een kar klaar en nam hij tijd om te komen helpen. Ook weer bij de afgelopen verhuizing. We zaten op gegeven moment samen de eetkamerstoelen in elkaar te zetten terwijl we de grootste lol hadden.

In een telefoongesprek een paar weken geleden noemde mijn moeder hem mijn bonuspappa. Waarop ik direct zei, zonder na te denken: nou, laat die bonus maar weg hoor! In alle gevallen beschouw ik hem als gewoon mijn vader. Ik zeg ook altijd dat ik bij mijn ouders ga eten. Nooit: bij mijn moeder en stiefvader. Met Vaderdag afgelopen zondag ging ik dus ook langs bij mijn ouders.

Als cadeautje had ik een aantal kleine flesjes whisky meegenomen. Ik begreep van mijn moeder dat hij graag wat nieuwe whisky wilde uitproberen als cadeautje. De grote fles krijgt hij komend weekend voor zijn verjaardag. Ik wilde Vaderdag en zijn verjaardag niet samenvoegen, niet dit jaar.

Als ik ergens naar uit kijk dan is het, nu we in hetzelfde dorp wonen, om nog meer een band op te bouwen met elkaar. Sinds de scheiding 20 jaar geleden heb ik altijd gezegd dat ik nog blij ben geweest om een goeie band met mijn moeder te hebben. Wat ik niet had verwacht is dat ik er ook weer een vader voor terug gekregen heb. Eentje die blij is om mij in zijn leven te hebben en eentje die er door dik en dun zal zijn. Natuurlijk doe ik dat andersom ook als dochter voor hem.

Dit jaar ben ik extra dankbaar om weer Vaderdag gevierd te hebben door heerlijk te lunchen bij mijn ouders en even in de tuin te zitten bij elkaar. Dit jaar is het officieel, dit jaar is de band er dan echt, steviger dan ooit, door ons beide beaamd. Ik heb weer een vader en ik ben zo gigantisch dankbaar.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.