Mijn Activity Tracker – Fitbit Charge 4

2 maanden geleden had mijn activity tracker het begeven en ik wilde zo snel mogelijk een nieuwe. Nou, ik heb hem hoor en ondertussen ook uitvoerig getest. In eerste instantie lijkt het alsof ik precies dezelfde weer heb, alleen met een ander bandje, maar het is toch echt een andere. Ik ben overgestapt van de Fitbit Charge 3, naar de nieuwe Fitbit Charge 4. De allernieuwste versie van de Fitbit die sinds 2 maanden te krijgen is, op de dag dat hij uit kwam had werd hij afgeleverd door onze bezorger die het even vriendelijk als altijd contactloos kwam afleveren.

Ondanks dat ik er al 2 heb versleten ben ik trouw gebleven aan de Fitbit. Ik heb zeker wel gekeken naar andere opties, zoals de Apple Watch, maar die had een behoorlijk hoge prijs en veel functies die handig zijn, maar ik niet nodig vond. En gezien ik het geld terug kreeg van mijn Charge 3 die niet te repareren was, heeft de Charge 4 mij maar 5 euro gekost. Ook dat scheelt natuurlijk.

Er waren nog niet zoveel opties om te kiezen qua bandjes, dus koos ik voor donkerpaars. De oude bandjes van mijn charge 3 had ik bewaard, wetende dat deze ook op de Charge 4 passen. Het was mijn volle intentie om direct de bandjes om te wisselen, maar nu ik hem zo om heb, vind ik de kleur een stuk mooier dan het op de foto’s uit zag.

Installeren ging super makkelijk, je download de Fitbit App, je geeft aan welke versie je hebt en hij synchroniseert hem meteen. Doordat ik al een Fitbit had gehad, stonden mijn oude instellingen nog klaar en kon ik meteen door. Als het je eerste is, moet je dat eerst instellen, maar het is vrij simpel als je de app even doorzoekt en bij je instellingen gaat kijken. Daar is niks moeilijks aan als je een beetje goed met je telefoon om kan gaan.

Wat er nieuw is aan de Charge 4 is dat deze onder andere GPS heeft. Zo kan je na een workout of wandeling terug zien waar je geweest bent en wat je tijd per km was. Dit doet hij niet automatisch en moet je wel aan zetten als je begint met je workout, anders werkt de GPS niet mee. Wat ik merk is dat ik de functie erg prettig vind, maar je van tevoren wel goed de batterij moet opladen want de GPS vraagt veel van je batterij. Waar ik normaal gesproken met een volle batterij een week kan doen, is hij na 4 uur gebruik van de GPS volledig leeg. Nu doe ik niet snel een workout buiten die langer dan 4 uur duurt, maar alsnog maak ik wel eens flinke wandelingen en het is dan toch iets waar je rekening mee moet houden.

Wat nog meer nieuw is, is dat je nu de mogelijkheid hebt om je Fitbit te koppelen aan je Spotify account. Ik heb het nog niet gebruikt, maar ik vind het wel fijn dat de mogelijkheid er is. Voorheen werden je actieve minuten per dag gewoon bijgehouden en dat was het. Als je hartslag boven de 100 kwam, dan werd het al meegerekend. Nu wordt er gewerkt met zoneminuten, de grens om zoneminuten te sparen ligt qua hartslag wat hoger. Je spaart 1 zoneminuut per minuut dat je in de vetverbrandingszone zit, 2 per minuut dat je in de cardiozone zit en 3 per minuut dat je in de piek doorbrengt. Deze hartslag zones liggen wat hoger dan voorheen, dus punten sparen vergt wat meer inspanning.

Het ministerie van volksgezondheid raadt aan dat je zo’n 150 van die actieve zoneminuten per week hebt, dat is de richtlijn voor de minimale grens van een gezonde levensstijl. Dit komt neer op 22 minuten per dag. Of hoe je het zelf wil verdelen. Ikzelf vind het leuk om punten te sparen en ook om het totaal van mijn vorige week te overtreffen, elke week wat meer doen om meer punten te scoren. Het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik wat vaker uit mijn heerlijke luie bureaustoel of bank af kom en actief ben.

En eerlijk is eerlijk, in deze tijden dat ik nog steeds thuis werk, is een beetje motivatie om mij uit de luie stoel te krijgen een fijne bijkomstigheid. Want eerlijk is eerlijk, het is heel gemakkelijk om lui te worden van elke dag thuis zitten.

De app is niet anders dan voorheen en ook zo in te stellen als je zelf wil. Als je bijvoorbeeld stappen belangrijker vindt dan calorieën verbrand dan kan je dat heel gemakkelijk aanpassen als je hoofddoel. Ook andere hoofddoelen zijn mogelijk zodat het niet alleen om stappen of calorieën hoeft te draaien, maar bijvoorbeeld ook over hoe actief je bent per week, hoe goed je slaapt of zelfs hoeveel verdiepingen je per dag op en af gaat. Er is veel mogelijk.

In de doos krijg je een kort en een lang polsbandje, dus dit is voor een hele brede polsbreedte nog steeds geschikt, net als de kleine polsen. Wel moet je deze bandjes niet zo heel vaak om en af doen, want dan kan er nogal snel een scheutje in komen. Als ik ooit aan een leuk stoffen bandje kan komen doe ik dat misschien wel, tot die tijd is dit paarse bandje echt geweldig.

Ja, de Fitbit is niet de meest goedkope activity tracker, maar naar mijn mening wel de beste en het geld ook zeker wel waard. 2 jaar garantie is ook niet verkeerd. De vorige zijn elke keer binnen de garantie kapot gegaan, maar ik heb telkens het volledige aankoopbedrag terug gekregen waardoor het aankopen van de Charge 4 niet zo gek duur was.

Er zijn een heleboel activity trackers die goedkoper zijn en ook een aantal die duurder zijn, het is maar net wat je wil dat hij moet kunnen. Ik wilde een uit de kluiten gewassen stappenteller die ook goed mijn hartslag registreert en zo wat beter mijn calorieverbruik bij kan houden. Als je in de markt bent voor een nieuwe activity tracker zou ik goed op zoek gaan naar de beste die bij je wensen past, maar de Fitbit Charge 4 is zeker een aanrader.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.