Hoe Wij In Een Jaar 20.000 Euro Konden Sparen

Toen wij vorig jaar besloten het perfecte huis gevonden te hebben om te kopen wisten wij dat wij zo’n 10.000 euro aan eigen vermogen mee moesten nemen + nog eens een extra 10.000 om het hele huis in te richten met nieuwe meubels en volledig naar onze smaak te maken. Geld komt niet zomaar aanwaaien en sparen gaat niet vanzelf. Toch zijn wij aan de slag gegaan en is het ons gelukt om in een jaar zo’n 20.000 euro te sparen. Dit is hoe wij dat gedaan hebben.

Zie je spaargeld als vaste last. Elke keer als wij loon binnen kregen boekte wij meteen een bedrag weg naar de spaarrekening (en een extra bedrag naar de beleggingsrekening). Dit bedrag konden we niet meer uitgeven die maand, maar was ook een bedrag wat wij makkelijk konden missen. De één kan wat meer missen dan de ander, maar als je het in het begin al mee rekent gaat het een stuk beter dan als je aan het einde van de maand weg zet wat je overhoudt. Dit is toch vaak minder dan je zou willen.

Voor ons was het van belang om als eerste onze financiën volledig duidelijk te hebben. Waar ging ons geld elke maand heen en wat waren de vaste lasten? Zo zagen wij onder andere dat er veel meer geld op ging aan boodschappen dan wij dachten en comfortabel mee waren. Alleen als je dat onder ogen ziet en op een rij zet, kan je er wat aan veranderen. Inzicht hebben is het halve werk. Zo kan je makkelijk zien wat je per maand kan missen en opzij kan zetten en nog steeds fatsoenlijk kan leven.

Toen we de financiën doorliepen kwamen we ook achter vaste lasten die veel goedkoper konden. Mijn telefoonabonnement heb ik naar beneden gehaald van 55 euro per maand naar 21. Beide hadden we nog een inboedelverzekering lopen, daar ook meteen maar 1 van gemaakt. Welke abonnementen konden we stop zetten? Wederom, als je al je uitgaven onder de loep neemt is het al snel gemakkelijk om te kijken waar je winst kan halen. Kan je tv/internet abonnement lager? Is er een goedkopere energie aanbieder?

Ik kan niet liegen, wij hebben ook 2 leuke financiële meevallers gehad het afgelopen jaar. Na een jarenlange ruzie met de aanbieder van mijn oude autoverzekering, die ondanks mijn vele mailtjes en belletjes nog steeds maandelijks een bedrag bleef afschrijven, is het toch gelukt om alles terugbetaald te krijgen. Het was een flink bedrag en heeft mij geleerd om nooit op te geven, hoe groot of klein het bedrag ook is. Daarnaast was een busje van PostNL tegen de auto van mijn man aangereden. Het deukje was vrij klein, maar het verzekeringsbedrag vrij hoog. Omdat het een oude auto was en wij het deukje niet heel erg opvallend vinden hebben wij gekozen om het geld te houden en op de spaarrekening te zetten.

Naast de financiële meevallers hadden we ook een aantal tegenslagen en ondanks dat wij een andere auto hebben moeten aanschaffen, mijn telefoon stuk ging, de wasmachine stuk ging, onze APK’s duur uitvielen en ik vorig jaar nog een flink bedrag heb moeten terugbetalen aan mijn vorige energieleverancier (bij wie ik de zaakjes zelf niet op orde had… en zij beweerden nooit mijn meterstanden te hebben gehad in de jaren daarvoor) bleven we sparen. Hiermee wil ik duidelijk maken dat meevallers leuk zijn en helpen, dat tegenvallers er ook bij horen en het feit dat we alsnog hebben kunnen sparen laat zien dat het niet altijd voorspoedig hoeft te gaan om een leuk bedrag op je rekening te zetten.

Wij hebben niet elke losse euro gespaard en elk dubbeltje omgedraaid om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Wij hebben wel verstandige keuzes gemaakt en soms wat langer op een aankoop gewacht of op zoek gegaan naar kortingscodes. Als we dan toch een uitgave deden, dan wilden we wel weten dat we de beste deal hadden.

Ook ben ik mij er van bewust dat wij er financieel goed bij zitten. Wij verdienen samen geen belachelijke bedragen, maar wij komen niks te kort. Sparen is voor ons iets wat er nu bij hoort en wat wij ook gaan doorzetten. Het blijft tot onze vaste last behoren en nadat wij in ons nieuwe huis zitten gaan wij alles weer opnieuw doornemen en kijken of wij in de komende jaren weer een flink bedrag op de spaarrekening kunnen krijgen.

De 20.000 euro hadden wij nodig om het eigen vermogen van ons eerste koophuis te bekostigen en om daarnaast ons huis in te richten en energiezuiniger te maken. Wij zitten op dit moment in de week van onze verhuizing en zien nu dus dit bedrag met een rap tempo minder worden. Waar ik blij mee ben is dat wij dit allebei moeilijk vinden om aan te zien. Ondanks dat wij voor dit specifieke doel gespaard hebben en het geld dus hier voor bedoeld was, zijn wij vastberaden de buffer weer zo snel mogelijk op te bouwen.

Het feit dat wij het geen leuk gezicht vinden om het geld te zien ‘verdwijnen’ geeft aan dat wij de juiste mindset hebben voor sparen. Het is een sport geworden om de spaarrekening en beleggingsrekening (die hebben wij ook) te zien groeien. Financieel onafhankelijk zijn is voor ons van groot belang en dat is iets wat wij nu alleen maar in zien en dus perse door willen zetten. Sparen is geen keuze meer, het hoort er nu bij.

Een goede mindset hebben over geld is wat ons dit jaar het beste geholpen heeft om ons doel te bereiken. Hiervoor was ik iemand die vaak de kop in het zand stak en na de eerste week nadat ik loon had ontvangen niet meer naar mijn rekening wilde kijken, geen inzicht had en geld uit gaf als water in de hoop dat ik aan het einde van de maand nog geld had. Nu kijk ik elke dag op mijn rekening en ben ik ten alle tijden bewust waar mijn geld heen gaat.

Elk bedrag wat je kan sparen is mooi meegenomen. Al is het een tientje per maand tot honderden euro’s. Elk beetje helpt en op een gegeven moment zal je blij zijn dat je het achter de hand hebt. Ik wou dat ik 10 jaar eerder zo met mijn geld was om gegaan. Dat had een heleboel slapeloze nachten gescheeld.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.