Eten Wat Ik Mis

Afvallen gaat niet vanzelf, daar moet je moeite voor doen en een heel groot gedeelte daarvan is je voeding. Je kan sporten wat je wil, maar als je eetpatroon bagger blijft zal er niet veel veranderen. Op dit moment zit ik zeer strak op mijn eten, maar heb ik ook zeker momenten dat ik wat lekkers eet. Echter zijn dat niet meer de dingen die ik voorheen at. Mijn snacks zijn veranderd, de porties zijn kleiner en de macro’s zijn verantwoord en passen in wat ik dagelijks mag. Gelukkig heb ik mijzelf niet alles hoeven te ontzeggen. Toch zijn er dingen die ik stiekem wel mis.

Alles in de snackbar
Och wat mis ik een echt patatje van de snackbar, of een kroket, frikandel of mijn grote favoriet, de picanto. Iets wat uit de frituurpan komt of daar in hoort (zelfs in de airfryer) heeft een heel hoog vetgehalte. Als ik het als enige op een dag zou eten, is het wel oke, maar daar kan ik niet op leven. Het is dus al snel iets wat afvalt of alleen overblijft voor speciale gelegenheden. Ja, ik was voorheen super ongezond en at geregeld iets lekkers van de snackbar. Die tijden zijn voorbij.

Burgers
Wij gingen geregeld uit lunchen en onze favoriete tent heeft enorm goede burgers. Echt een flinke maaltijd om weg te krijgen, maar zo lekker. Zoveel varianten en de één nog lekkerder dan de ander. Met alles wat er op gegooid wordt en de sausjes er bij is het onmogelijk voor mij om de voedingswaarde te bepalen. Omdat het teveel gokken wordt en gokken nooit de bedoeling is, zijn de burgers verdwenen. Als we nu burgers eten, maken wij ze zelf. Je weet dat precies wat er in (en op) zit, dus geen gokken en alsnog lekker eten.

Chocolade
Gelukkig zijn we niet meer in paaseitjes of chocolade pepernoten seizoen maar oef daar at ik er voorheen ook veel te veel van. Al die verschillende smaken en vooral degene met praline vulling, zo lekker. Laatst zag ik ook nog chocoladerepen met pepernoten er in, dat leek mij ook een veel te lekkere smaak. Helaas moet ik er allemaal voorbij lopen. Ja een chocolaatje hier of daar kan geen kwaad, maar ik ken mijzelf, het blijft niet bij één. Nope, het is meteen een halve (of hele) reep. Om verstandig te zijn moet ik er nu gewoon voorbij lopen, maar och wat ziet het er elke keer weer lekker uit.

Taart
De verjaardagen blijven maar voorbij komen en de kans is groot dat je daarmee ook taart aangeboden krijgt. Om daar nee te zeggen vind ik af en toe best moeilijk. Vlak voor corona stonden er voor de verjaardagen van de collega’s (wij vieren het van iedereen van die maand in één keer) ineens 80 taartjes op de bar in de kantine. Poeh, dat was even heel snel de kantine in en uit om mij direct weer uit de situatie te verwijderen. Ze zagen er veel te lekker uit en die dag kon ik het niet kwijt qua calorieën.

Sausjes
De onderste la van onze koelkast stond vooral vol met allemaal verschillende sausjes, we houden er van. Die voorraad begint steeds kleiner te worden. We maken wel op wat we hebben, maar vooral ik ben veel minder sausjes gaan eten sinds ik op mijn voeding ben gaan letten. Nooit heb ik echt willen weten hoeveel calorieën er in sausjes zitten, maar toen ik wel moest schrok ik behoorlijk. De laatste tijd hebben we wel websites gevonden die light sauzen of zelfs sausjes met amper calorieën hebben en dat is werkelijk awesome, daar wil ik er zeker meer van proberen.

Koekjes
En dan vooral degene die je hieronder op de foto ziet, namelijk Blokzijler Brok. Ik snap dat deze koek vrij regionaal is, maar ik kan je beloven dat het super lekker is. Bomvol met bruine suiker en boter, dat wel. Onze supermarkten liggen er mee vol en eigenlijk hoor je hier bij de koffie of thee een klein stukje van te eten. Ook dat is iets wat ik niet kan, omdat ik er niet van af kan blijven zo lekker vind ik deze koek. Andere koeken, zoals suikerwafels of stroopkoeken wordt het voorlopig ook niet meer helaas. Het is wel raar om dit niet meer standaard in huis te hebben.

Al met al begin ik steeds minder moeite te krijgen om van al dit lekkers af te blijven. Het is ook niet meer langs de Starbucks of even wat donuts meenemen als we in Bataviastad zijn bijvoorbeeld, alles is een bewuste keuze aan het worden. Elke keer als ik iets wil eten moet ik mij bedenken of dit mij helpt om mijn doel te behalen? Heeft dit eten een nut, of wil ik het gewoon omdat het lekker is? Ik ging nog wel eens uit lunchen of uit eten toen het nog kon, maar ik maakte dan al vooraf de beste keuze zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Daarnaast mag je soms ook echt wel iets lekkers hebben waar je zin aan hebt, want jezelf alles ontzeggen helpt ook niet. Het is echter wel van belang dat het een normale portie is.

Mijn grootste liefde als het om snacks gaat is chips. Het is voor mij geen enkel probleem om tijdens het kijken van films en series zo een zak weg te werken. Is dat gezond? Nope! Toch deed ik het voorheen. Nu is het voor mij super moeilijk om dit volledig te ontzeggen, want dan wil ik het alleen maar meer. Nu hebben we van die kleine kinderzakjes chips in huis. Super kleine porties. Echter liggen deze zakjes niet in de keukenkast, maar er op. Ik moet dus actief een stoeltje pakken om het boven van de kast te kunnen pakken. Dit maakt het zodat ik nog een extra keuze moet maken voordat ik het zakje in mijn handen heb. Dat extra stapje zorgt er bij mij soms voor dat ik het toch niet doe en eigenlijk alleen als ik er ECHT even zin aan heb EN het in mijn dagelijkse hoeveelheid past. Ik ben nu op een punt beland dat ik gemiddeld nog maar één keer per week een zakje pak. Voor mij is dit een grote win.

Ja, er zijn veel dingen die ik bewust niet meer eet, die ik wel degelijk super lekker vind. Dit is allemaal een bewuste keuze geworden en ik denk niet meer overal bij: aaahhh kan wel voor deze ene keer. Het blijft namelijk nooit bij één keer, maar het wordt elke keer. Wat ik daarnaast merk is dat veel mensen om mij heen mij al snel te streng vinden of aandringen om het toch te nemen, dit is geen productieve manier van iemand helpen die probeert actief wat aan zijn gewicht en gezondheid te doen. Het is juist handig die mensen te steunen en aan te geven dat ze goed bezig zijn door iets ongezonds te laten staan. Vooral als je ziet dat ze het er moeilijk mee hebben.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.