De ‘Minder Leuke’ Makelaar – Storytime

Nou, wij hebben eindelijk de sleutels van ons nieuwe huis! Geweldig, ons eerste koophuis. Nu alle zaken achter de rug zijn is het tijd om dit verhaal te vertellen. Het had namelijk niet veel gescheeld of wij hadden dit huis niet gekocht. Niet omdat we er niet uit kwamen met de verkopers, maar omdat de makelaar die de verkoper in de hand genomen had zo’n enorm verschrikkelijk mens was. Een makelaar die voor ons de lol en het plezier van het kopen van een eerste huis er volledig uit gehaald had. Dit moet ik wel op ‘papier’ vastleggen, misschien dat we er later dan nog eens om kunnen lachen als we het terug lezen, hopelijk.

Op een zondag in mei 2019 zat ik weer eens op Funda, zoals ik veel te vaak deed. Ik zag een mooi huis, niet al te groot, 2 onder 1 kap met een grote oprit en prachtige tuin. Meteen roep ik mijn man er bij en laat hem de foto’s zien. Hij kijkt mij aan en zegt… meteen een afspraak maken? Ik weet niet wat ik hoor, want ons plan was pas om rond september serieus te gaan kijken. Uuuuhhhh nou dan gaan we maar kijken.

Maandagochtend bel ik meteen de makelaar om een afspraak te maken voor de bezichtiging. De receptioniste die opneemt vertelt mij direct dat er al veel interesse voor deze woning is en wij worden teruggebeld voor een afspraak. Niet veel later belt de receptioniste terug dat wij woensdagmiddag mogen komen kijken. Super, daar gaan we. Spannend zeg!

Die woensdagmiddag komen wij iets te laat (stomme wegafsluiting) aan bij het huis. De makelaar doet open en vanaf het eerste moment hebben wij geen klik met haar. Ze weet namelijk veel dingen niet over het huis en mijn man (die in de installatie werkt) legt haar juist veel uit over wat hij ziet. We lopen wat door het huis en ondertussen doet ze ook gerust kasten open waar de verkopers snel hun spullen in gepropt hebben en wat totaal niet nodig was om te laten zien. De kasten zitten nou eenmaal niet bij het huis, dus kan mij het schelen hoeveel er in kan. Bij veel deuren is ze aan het rommelen met sleutels. Voor ons doet haar onhandigheid niet zoveel af aan de woning, we vinden hem namelijk super gaaf en heeft alles wat wij maar aan eisen hadden aan een woning. Groot pluspunt is ook dat hij belachelijk goed binnen ons budget past.

In het gesprek met de makelaar merken wij op dat de verkopers naar een nieuwbouw woning gaan die nog gebouwd moet worden en pas volgend jaar klaar zal zijn. Wel zijn ze bereid al binnen een paar maanden te verhuizen, naar een particuliere huurwoning, met een baby. Wij kijken elkaar al eens aan, wij hadden niet eens het idee om een huis al zo snel te kopen, dus wij kunnen wel wachten tot volgend jaar (konden we nog flink sparen, we zaten toch in een huurhuis). Op het moment dat wij het huis verlaten staan de volgende kijkers al voor de voordeur te drammen, iets te krap op elkaar gepland dus, maar het zal wel.

Thuis hebben wij er eens een heel goed gesprek over, bellen en praten met wat familieleden en al snel besluiten wij dat in deze markt en met zo’n gaaf huis snel moeten zijn. Meteen de volgende ochtend bellen wij de makelaar en vertel ik haar dat wij een bod willen uitbrengen. Verbaasd hoort de secretaresse mij aan. Ik zeg er duidelijk bij dat wij dit redelijk lage bod uitbrengen omdat wij bereid zijn een jaar te wachten, zodat ze niet 2x hoeven te verhuizen met een baby. We besparen hun dus geld met deze constructie. De receptioniste vertelt mij dat ik die middag zal worden teruggebeld door de makelaar als zij het bod heeft doorgegeven aan de verkopers. Ik hoor die dag niks meer. Daar begon het.

In de dagen daarna heb ik steeds overal achteraan moeten bellen, want nergens kregen wij antwoord op (al werd ons dat wel telkens beloofd). Op een email van mij werd gewoon niet gereageerd, toen ik daar een paar dagen later er wederom achteraan belde werd mij gezegd dat ze mijn mail niet hadden begrepen, dus maar niet gereageerd hadden. In de mail had ik simpel een vraag gesteld over een tegenbod wat de verkopers hadden gedaan, wat was daar niet aan te begrijpen?

Het werd zelfs zo erg met niks horen dat wij besloten om contact op te nemen met de verkopers, omdat wij niet dachten dat onze intentie goed overgebracht werd door de makelaar. Wij wilde juist meewerken met de verkopers en hoopten dat zij dat zouden in zien.

Al snel kregen we een reactie van de verkopers. Ze waren blij met onze interesse en zeiden dat wij die middag nog iets zouden horen van de makelaar. Jammer genoeg gebeurde dat ook niet (shocker!). Aan het begin van de avond stuurde ik een berichtje naar de verkopers dat ik wederom niks van de makelaar had mogen vernemen (en ik vertelde hun dat dit al een week zo ging). Blijkbaar viel dat berichtje bij hen ook niet in goede aarde, want nog geen 10 minuten later had ik de makelaar aan de lijn. Ze was boos en vroeg mij waarom wij besloten hadden de verkopers een berichtje te sturen, want volgens haar waren ze daar niet blij mee (bij navraag bleek dat een leugen). Ook vroeg ze mij of wij misschien dachten dat zij haar werk niet goed deed en daarom contact hadden gezocht met de verkopers, toen ik daar op antwoordde dat wij dat inderdaad dachten, werd ze nog ‘minder blij’.

Na nog wat langer van haar aan te horen dat ze niet blij was, gaf ze aan dat de verkopers een laatste tegenbod wilde doen. Het stomme daaraan was, dat het ‘laatste tegenbod’ hetzelfde bedrag was dat wij twee dagen eerder al hadden geboden… oftewel… ze waren akkoord met ons bod, toch? Dit had de makelaar totaal niet door. Dus wij vermoeden dat ze ons bod niet eens doorgegeven had.

Daarna begon het papierwerk, alles wat ze beloofde diezelfde dag te sturen, werd 1 of 2 dagen later. Tijdens het tekenen van de documenten maakte ze de verkopers bang dat wij de deadline van financiering niet zouden halen omdat onze hypotheekverstrekker een forse achterstand zou hebben.

Wij hadden 4 weken voor de financiering en toen wij binnen 3 werkdagen onze financiering rond hadden (omdat wij gewoon al op tijd onze financiën goed voor elkaar hadden), gaf de makelaar aan dat we het alleen zo snel voor elkaar hadden gekregen omdat de hypotheekverstrekker gezien moest hebben dat het om een account van haar ging en ons dus voorrang had gegeven. Neeeeeeee het kwam totaal niet doordat wij onze papieren en financiën op orde hadden, nope…het kwam allemaal door haar dacht ze. Sorry… Wat?

In hetzelfde gesprek met haar vroeg ik wanneer officieel het verkocht bord de tuin in zou gaan. Ze vroeg mij waarom ik dat wilde weten. Ik vertelde haar dat wij graag een foto wilde maken bij het bord, je weet wel, enthousiasme dat we zojuist ons eerste huis hebben gekocht. De makelaar lacht mij vervolgens compleet uit en zei dat ze mij wel een foto zou sturen van het bord en dat moest dan maar genoeg zijn. Wederom haalde het voor ons compleet het plezier er van af. En die foto, nou die is er nooit gekomen.

Het enige wat ik kan bedenken waarom deze makelaar zo ongelooflijk duidelijk heeft gemaakt dat zij niet blij was met ons als kopers is dat zij hierdoor niet kreeg wat zij wilde. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer geld zij krijgt. Door onze deal zaten wij ruim onder de vraagprijs, dus minder geld voor haar. Ook door deze deal krijgt zij haar geld nu pas en niet vorig jaar al. Alsnog was het alles behalve professioneel.

Het is niet netjes om iemand publiekelijk door het slijk halen, dus ik zal haar naam en bedrijfsnaam niet noemen. Wat wij wel weten is dat nu wij de sleutel in handen hebben enorm blij zijn om van dit verschrikkelijke mens af te zijn. Misschien is het kinderachtig maar reken maar dat er een online review achtergelaten gaat worden dat mensen moeten uitkijken met wie ze in zee gaan.

Een paar dagen nadat wij getekend hadden kwamen wij er achter dat een ander stel wel hun koop gestaakt had door deze makelaar. Het lijkt dus geen incident. Wij hebben ook heel dicht op het punt gestaan om de onderhandeling te staken. Gelukkig hebben wij door kunnen zetten. Maar deze makelaar, zij mag echt op een cursusje ‘people skills’ of stoppen waar ze mee bezig is, want ik zou alles en iedereen afraden om zaken met haar te doen.

Het is jammer dat op deze manier de lol van het kopen van je eerste huis volledig is weggenomen, maar toch hebben wij lang uitgekeken naar de dag dat wij de sleutel kregen van ons eerste koophuis en ons nieuwe leven gaan opbouwen in een ander dorpje. Op dit moment zullen we druk aan het klussen zijn en aan het wachten op de levering van de meubels.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *