9 Tips Voor Het Aankopen Van Je Eerste Huis

Kort gezegd, de aankoop van ons eerste huis was alles behalve leuk (lees HIER waarom). En omdat het onze eerste koopwoning is, hebben wij veel geleerd. Veel dingen die ik vooraf niet wist en mij nooit door iemand was verteld. Alsof je het allemaal maar zelf mag gaan uitzoeken en hopen dat je de juiste keuzes maakt. Nu is elke aankoop anders, maar als ik dan toch wat eigen ervaringen mag delen die ons geholpen hebben om een enorm goede deal er uit te slepen, dan roep ik het van de daken. Dus hier zijn mijn tips om het aankopen van een huis zo gladjes mogelijk te laten verlopen.

De juiste adviseur is alles.
Toen wij wisten dat wij een huis op het oog hadden hebben wij direct de bank gebeld voor een afspraak om onze financiën te bespreken. Wij vonden daar onze adviseur, zij heeft hemel en aarde voor ons bewogen en stond klaar op alle momenten. Zelfs op dagen dat ze niet aan het werk was belde zij mij gerust terug om mijn vragen te beantwoorden en ons op weg te helpen. Ik snap dat dit haar baan is, maar als het goed voelt, voelt het goed. Of jij je adviseur vindt bij je bank of welke hypotheekverstrekker dan ook, vind er één die voor jou doet wat je nodig hebt, zorgen wegnemen en vertrouwen geven. Ik ben haar nog altijd zo enorm dankbaar.

Je mag contact opnemen met de verkopers.
Meestal doe je alleen zaken met de makelaar van de verkopers. Bij de makelaar leg je het bod neer en van de makelaar hoor je ook het antwoord en eventueel een tegenbod. Veel verkopers geven het graag volledig uit handen. Wij hebben zelf meegemaakt dat de makelaar dan ook een eigen spelletje kan spelen die niet gericht is het beste voor de verkopers en de kopers. Je mag altijd contact zoeken met de verkopers als je het gevoel hebt dat je belangen niet juist behartigt worden. Wij hebben dit ook gedaan en toen kon alles ineens wel geregeld worden.

Doe zelf je research.
In zo’n periode komt er veel informatie op je af, gelukkig staat internet vol met tips en informatie. Niet alles staat er in makkelijke taal, maar als iets vragen oproept, kan je daar juist weer mee naar je adviseur. Zorg dat je alle processen volledig snapt voordat je je handtekening zet. Serieus, ik heb vrienden horen vertellen dat ze gewoon maar een handtekening hebben gezet zonder iets door te lezen, want het ‘zal vast wel goed zijn’. Dat is gewoon onverantwoordelijk. Het gaat om veel geld, dus weet waar je aan begint, van begin tot eind. Als je iets niet snapt, vraag om uitleg van je adviseur, het is hun werk.

Werk vooruit.
Wederom is overal te vinden welke documenten je aan moet leveren voor je financiering. Soms krijg je niet heel veel tijd om je documenten te verzamelen en aan te leveren bij je hypotheekverstrekker. Wat wij hebben gedaan is vroeg informeren welke documentatie precies nodig was. Dit bleek veel minder te zijn dan ik daarvoor op Internet had gelezen, yay! In de tijd die er zat tussen het akkoord gaan met het bod en het tekenen van de overeenkomst, waren wij al druk bezig met documenten verzamelen. Alles om de financiering zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat wij binnen 3 dagen de akkoord hadden.

Maak lijstjes.
Afstrepen is leuk, wij hielden dus ook een lijst bij van alles wat wij nog moesten doen. Aan wie wij de overeenkomst moesten laten lezen om te kijken of er gekke dingen in stonden, tot wanneer wij afspraken hadden en welke documenten wij moesten aanleveren. Zodra iets gebeurd was kon het afgestreept worden. Het zorgde bij ons voor overzicht, geen verrassingen en dat de financiering enorm soepel is verlopen.

Vraag offertes aan.
Naast je hypotheekverstrekker komen er nog meer mensen en bedrijven kijken bij de aankoop van je huis. Bijvoorbeeld een taxateur, notaris, iemand die je bouwkundige keuring doet, noem maar op. En daar kunnen nogal per bedrijf nogal grote prijsverschillen in zitten. Wij merkte dat ook dat bijvoorbeeld bij de taxateurs alle prijzen hetzelfde waren, maar bij de notaris de prijsverschillen opmerkelijk waren. Wij zijn hierin wel uit gegaan van advies van familie en vrienden. Maar alsnog hebben wij genoeg offertes aangevraagd om zelf een besluit te nemen.

Je hoeft niet altijd voor de goedkoopste te kiezen.
Goedkoop is duurkoop. Bij het aanvragen van de offertes kwam ik er al snel achter bij wie het wel en niet goed voelde. Met één bepaalde taxateur had ik vanaf seconde 1 leuk contact, het was een aardige vlotte vrouw die meteen veel extra informatie gaf waar ik het gevoel had echt wat aan te hebben. Als dan alle prijzen hetzelfde uitvallen, voor wie ga je dan? Degene met het leuke informatieve contact. Bij de notaris zijn wij uiteindelijk niet voor de goedkoopste gegaan. Vooral omdat de offerte een week duurde en de persoon aan de telefoon tegen mij begon te praten alsof ik een klein kind was. De één na goedkoopste was wederom gezellig contact en veel uitleg over de procedures. Dit stelde mij zo gerust dat wij voor deze notaris kozen.

Ik ben heel erg van ergens een goede deal uit halen en besparen, MAAR… als dit ten koste gaat van mijn gemoedsrust wil ik best een paar tientjes extra neerleggen voor iemand die wel de moeite neemt om mij het proces uit te leggen en mij daadwerkelijk wat bij te brengen.

Weet waar je grenzen liggen.
Tijdens een biedingsoorlog is het gemakkelijk om soms overgehaald te worden over grenzen heen te gaan. Bijvoorbeeld door net iets meer te bieden dan waar je gemakkelijk mee bent. Wij hadden echt een harde grens en we zijn er dicht bij in de buurt geweest. Het is makkelijk je mee te laten slepen in de spanning en dat je voor misschien weinig meer toch het doel behaalt. Toch ga je dan over een grens heen. Wij hadden een vast bedrag in ons hoofd en als we daar niet onder konden blijven dan was het jammer maar blijven wij verder zoeken. Ja, het is dan even jammer en flink balen, maar wij blijven dan onze normen en waarden. Niet meer betalen dan wat je eigenlijk wil, het zijn juist financiële belangrijke besluiten die je neemt.

Heb plezier.
De spanning heeft soms de overhand en dan kan je al snel vergeten dat je ook plezier mag hebben in dit proces. Want hoe gaaf is het dat je een nieuw huis wil gaan kopen? Het is het enige wat ik jammer vond aan onze ervaring. De makelaar van de verkopers heeft ons het plezier afgenomen van de aankoop van ons eerste huis en dat zit mij nog best wel hoog. Ik wil graag dat een ander hier plezier aan beleeft, want het is nogal een stap en het is daarnaast ook super gaaf. We leven namelijk op dit moment in een klimaat die het niet gemakkelijk heeft gemaakt (vooral voor starters) om een huis te kopen. Het feit dat je het er toch op waagt en het lukt, dat is gaaf en mag je blij om zijn en dat ook vieren. Geniet van de momenten, ook van de spanning en zorg dat je kan terugkijken op een spannende maar leuke tijd.

Een huis kopen is gaaf en spannend, je kan het jezelf heel gemakkelijk maken, maar ook heel moeilijk. Ik hoop dat bovenstaande tips, ondanks dat ze vrij ‘simpel’ zijn, toch iemand een handvat kunnen geven die net als wij destijds in het diepe springen en geen idee hebben hoe diep het water is. Doe niks wat je je niet kan veroorloven en blijf realistisch. Laat je niet aansporen tot dingen waar je niet oké mee bent, door niemand.

Als je zelf nog tips hebt, deel ze! Van elkaar kunnen wij leren.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.