6 Financiële fouten om te vermijden

Op dit moment zitten wij ‘financieel comfortabel’ zoals ze dat zo leuk noemen. Dit is echter nog vrij recent, want ook ik heb flink wat keuzes gemaakt als het om geld gaat die niet altijd de beste waren. Nu ik steeds meer begin te leren, onderzoeken en uitvoeren realiseer ik mij dat ik veel beter bezig had kunnen zijn. Ook hierdoor zie ik mensen om mij heen beslissingen nemen waarvan ik denk: doe dat nou niet! Tuurlijk moet iedereen zelf weten hoe zij met hun financiën omgaan, maar als ik wat tips mag geven waar je misschien wat aan hebt… hier gaan we.

Geen lening, sparen!
Als ik iets wil, dan wil ik het meestal zo snel mogelijk. Wat een jaar wachten op ons huis mij heeft geleerd is dat even wat langer wachten op dingen die ik wil veel geld kan opleveren. Ik had het geld wat wij moesten hebben qua ‘eigen vermogen’, het klussen en inboedel ook kunnen lenen, van familie of van de bank. Dit wilden wij perse niet, geen gezeur met familie krijgen over hoe snel je wel of niet terug betaalt of een lening aan gaan bij de bank die je nog eens rente kost ook. Nee, zelf sparen en niemand wat verschuldigd zijn.

Geen belasting terug vragen.
Ten eerste heb ik nooit geleerd hoe je belastingaangifte moest doen, niet thuis en niet op school. Dus toen het eenmaal aan de orde was controleerde ik braaf al het vooraf ingevulde en dat was het dan. Pas jaren na mijn studie kwam ik er achter dat ik belasting kon terugvragen over het betaalde studiegeld, ik had geen idee. Gelukkig was ik toen net op tijd met terug vragen. Nog steeds ben ik aan het uitzoeken waar je allemaal wel niet rekening mee moet en kan houden bij je jaarlijkse aangifte. Durf te wedden dat ik in het verleden wel vaker geld ben misgelopen. Serieus, zoek dit uit en vraag geld terug waar je recht op hebt!

Maximale hypotheek.
Volgens mij is het in de wereld van Personal Finance wel een algemeen feit, toch zie ik het mensen om mij heen geregeld doen, een hypotheek aangaan die op het maximum te lenen bedrag zit. Het feit dat de hypotheek verstrekt wordt, betekent niet dat het een goed plan is om te doen. Er hoeft maar iets te gebeuren en je kan de hypotheek niet meer betalen. Wij hadden ook een hypotheek kunnen aangaan die 2x zo hoog was als nu, echter wilde wij dat risico nooit lopen. Wij hoeven op deze manier nooit wakker te liggen over de hypotheek en ik heb niet het gevoel alsof ik ook maar ergens op heb hoeven inleveren als het om ons huis gaat. Waarom zou je constant dat risico boven je hoofd willen hebben hangen?

Niet naar je betaalrekening kijken.
In de tijd dat ik het financieel wat krapper had (alles alleen opbrengen), keek ik misschien maar 1x per maand naar mijn rekening en dat was altijd vlak nadat ik mijn loon binnen had. Ik betaalde dan mijn openstaande rekeningen en dat was het weer. Aan het einde van de maand was het altijd maar hopen dat mijn pinpas het nog deed bij de supermarkt, ik durfde er gewoon niet naar te kijken en lag er best vaak wakker van. Het stomme was, altijd als ik durfde te kijken vlak nadat het loon gestort was, kwam er zo vaak uit dat ik er niet zo erg voor stond als ik dacht. Het is beter om het te weten dan met je hoofd in het zand door te lopen en slapeloze nachten te hebben (misschien dus wel om niks zoals ik).

Geld moet rollen.
Mensen met de instelling dat geld moet rollen en dat sparen alleen maar zonde is, tjah, die mening mag je hebben natuurlijk, maar mijn mening daarover is dat het behoorlijk onverstandig is. Heb ook wel eens artikelen van mensen gezien die het nut van sparen niet in zien. En ik vraag mij dan weer op mijn beurt af waar die mensen een onverwachte dure rekening van betalen of wat ze doen als er dingen in huis kapot gaan. Geld achter de hand hebben is belangrijk en naar mijn mening zelfs noodzaak. Vooral als je niet wakker wil liggen van een rekening. Ik zeg niet dat je niet mag genieten van je geld, maar wel dat je er verstandig mee om moet gaan.

Kopen op afbetaling.
Wat mij gelukkig wel geleerd is, is dat als je het geld niet hebt, je het niet moet kopen. Zoveel webshops en andere winkels bieden tegenwoordig aan dat je iets op afbetaling kan kopen of afterpay. Ik vind het al irritant dat als ik iets betaal met mijn creditcard dit er pas aan het einde van de maand af gaat. Gelukkig betaal ik vrij weinig met mijn creditcard, maar ik heb veel liever dat het direct van mijn rekening afgeschreven wordt in plaats van achteraf. Zo houd ik namelijk een veel realistischer beeld van mijn rekening. Het is een principe waar ik bij blijf, als je het geld niet hebt, niet kopen.

Waar het om draait is om verstandig te zijn met je geld en omdat ik dat niet altijd ben geweest en graag dingen geweten had op een vroegere leeftijd, dus vandaar dat lijstje. Misschien helpt het een ander.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *