5 redenen waarom een home gym financieel verstandig is

Het hebben van een home gym wordt gezien als luxe en ergens snap ik dat wel, want simpelweg niet iedereen heeft er de ruimte voor zoals wij in onze garage. Toch zitten er behoorlijk wat voordelen aan en vooral op financieel gebied, iets wat ik heb gemerkt veel mensen over het hoofd zien. Wij hebben in onze eigen omgeving ook gemerkt dat er veelal niet begrepen wordt waarom wij best wel veel geld uitgegeven hebben aan iets wat over het algemeen gezien wordt aan luxe die niet nodig is, er zijn natuurlijk gewoon genoeg sportscholen in de omgeving waar we heen kunnen, waarom dan zelf aanschaffen?

Tijd is geld.
Hoeveel tijd ben jij kwijt met het vervoer van en naar de sportschool? Wat nou als je dat kan verkorten met puur en alleen naar je garage lopen? Op deze manier houd je veel meer tijd over, tijd die je nu anders kan besteden en heel eerlijk, meer vrije tijd is mij veel waard, ook als het niet direct in geld uit te drukken is.

Harde euro’s.
Om het echt in geld uit te drukken kan ik natuurlijk alleen onszelf als voorbeeld nemen. Wij hebben op dit moment zo’n 3700 euro in onze garage gym gegooid, dit is inclusief de vloer en alle apparatuur die er staat. Ik heb niet alleen de nieuwe aankopen mee genomen, maar echt alles wat er staat. Onze sportschool abonnementen kosten ons op dit moment zo’n 80 euro per maand in totaal (Crossfit is duur). Stel wij zouden stoppen met het verkrijgen van coaching en lessen dan is onze home gym binnen zo’n 46 maanden rendabel. Oftewel, ruim binnen 4 jaar. En ergens denk ik dat veel mensen dit niet hadden verwacht.

Buy Once, Cry Once.
Een andere vraag die ik vaak voorbij zag komen was of je niet constant nieuwe apparatuur moet blijven aanschaffen. In essentie is het antwoord nee, op de voorwaarde dat je eerste aankopen goed genoeg zijn geweest. Een bekende uitspraak in de Home Gym Community (ja, die bestaat) is ‘Buy Once, Cry Once’. Dit houdt in dat als jij in eerste instantie investeert in goede kwaliteit spullen en daar soms wat meer voor betaald dan de budget versie, plus deze daarnaast goed onderhoudt, dit een eenmalige aankoop zou moeten zijn. Ja, een gym kan je heel goedkoop in elkaar zetten, maar het gevaar is dat het niet zo lang mee gaat en je uiteindelijk meer uitgeeft doordat je vervanging moet aanschaffen op den duur.

Dit is ook het argument wat ik gebruik tegen vragen die ik heb gehad waarom wij persé alles nieuw wilde en niet tweedehands. Dit is omdat tweedehands apparatuur van de goede kwaliteit merken vaak nog voor bijna nieuwprijzen wordt verkocht en je niet weet of alles nog naar behoren werkt. Wij haalden het daarom liever nieuw en wisten we zeker dat we niet over een tijdje alsnog meer geld moesten ophoesten.

Voor iedereen rendabel?
Of een home gym voor jou ook rendabel is, hangt af van je wensen en je persoonlijke situatie. Wat zijn de essentiële dingen die in jouw gym moeten staan? Dingen die je echt elke keer kan gebruiken (en ook gaat gebruiken, anders is het alsnog zonde). Maak desnoods een lijstje van wat dit zou kosten en houd er ook rekening mee of het wel in de ruimte past die je voor ogen hebt. Wij hebben bijvoorbeeld alles vooraf uitgetekend op een plattegrond. Als je weet wat het zou gaan kosten kun je kijken naar je huidige sportschool abonnement kosten. Hoe hoog zijn die? Bij ons in de regio heb je sportscholen waar je voor 22,50 al terecht kan, maar ook eentje waar je ruim 60 euro per maand betaald. Dit bedrag speelt ook mee in hoe snel het rendabel zou kunnen zijn voor jou.

Gemak boven geld.
Voor ons speelt vooral het gemak een grotere rol dan of het wel of niet rendabel is. Niet alles draait bij ons om de besparing, maar ik weet dat voor veel mensen dit wel zo is. Stel wij krijgen gezinsuitbreiding, dan kan ik alsnog sporten zonder moeilijk te hoeven doen wie er op mijn kind past, ik ben immers gewoon thuis.

Wij zijn op dit moment groot fan van onze garage gym en kunnen het zeker aanraden. Natuurlijk is het belangrijk om voor jezelf te kijken of het iets is waar je in geïnteresseerd bent, of het financieel aantrekkelijk is en of je zeker weet dat je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Op dit moment hebben wij onze sportschool abonnementen nog niet opgezegd en dat is puur omdat wij een sport uitoefenen die als je het niet goed leert een heleboel nadelige gevolgen voor je lijf kan hebben. Wij willen het daarom eerst goed leren om later daarop uit te breiden thuis. Op dit moment sport ik zo’n 2x in de week met een coach en 2x zelfstandig thuis. Thuis oefen ik vooral op de dingen die ik van mijn coach eerder heb geleerd.

Als je de ruimte hebt, ga vooral eens kijken of het voor jou aantrekkelijk is. Het feit dat wij binnen 4 de kosten voor de sportschool er al uit zouden hebben is voor mij in ieder geval verbazingwekkend, ik wil niet meer zonder.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.