21 doelen in 2021

We zijn het er volgens allemaal over eens, 2020 was een jaar die we niet snel zullen vergeten. Toch kijk ik graag vooruit in plaats van achteruit en hoop ik op het beste voor dit jaar. Het vaccin zal langzaamaan verspreid worden en ik zal vanzelf wel merken wanneer ik aan de beurt ben. Wanneer ons leven weer enige vorm van normaal kan worden is dus nog afwachten, maar het weerhoud mij er niet van om voorzichtige doelen te stellen waar ik komend jaar aan wil werken. Weetje, je moet toch iets… bij deze mijn lijst van 21 dingen die ik in 2021 wil doen.

Tierelantijntjes kopen voor in huis.
Ondanks dat we hier al een half jaar wonen zijn de muren en kastjes nog best wel leeg. Ik wil het hier in huis opleuken en wat meer ons eigen maken met kleine spulletjes. Natuurlijk heb ik al wel een paar dingen op het oog, maar echt er op uit gaan om ze te halen heb ik voor duidelijke redenen nog niet gedaan. Het doel is om elke maand van dit jaar iets te scoren voor in huis.

Tuin aanpakken.
In het voorjaar wil ik graag de tuin aanpakken en dan vooral de achtertuin. De vorige bewoonster had flinke groene vingers, ik heb die overduidelijk niet. De tuin zo onderhoudsvriendelijk maken is een groot doel. Natuurlijk wil ik het leuk en gezellig houden, met bijvoorbeeld plantenbakken en planten die niet alles overgroeien en vooral makkelijk in onderhoud zijn. Het gaat een grote klus worden, maar geeft hopelijk ook een grote voldoening.

Meer contact met mijn ouders.
Elke week zat ik bij mijn ouders aan de eettafel en kletste wij heerlijk bij over de week en at ik mijn moeder haar heerlijke gerechten. Soms voelde het wat als een verplichting, maar nu het al ruim 9 maanden niet meer kan mis ik het enorm. Natuurlijk weet ik niet hoe lang het nog duurt voordat ik weer wekelijks naar mijn ouders kan, maar ik weet wel dat ik toch minimaal wekelijks even contact wil zoeken, even bijpraten, even weten of alles goed gaat.

Journaling.
Al een aantal keren ben ik begonnen in een Bullet Journal, maar ik heb er nooit echt mee doorgezet. Tijd om daar verandering in te brengen. Vooral omdat het goed is voor de geestelijke gezondheidszorg wil ik er mee door zetten en stiekem ook aan mijzelf laten zien dat ik wel met iets door kan zetten.

In de buurt van de 85kg komen.
Vorig jaar begon zo goed met afvallen, maar zodra we thuis kwamen te zitten kwamen de kilo’s er langzaam weer bij aan. Ik haat het, maar ik houd niet op met proberen. Startgewicht is 100kilo en het doel dit jaar is om er 15kg af te krijgen. Dat gaat niet gemakkelijk worden, maar dat betekent niet dat ik maar moet opgeven. Nieuw jaar nieuwe kansen.

Vaste vrienden middagen.
Elke 2 weken komen we (online) bij elkaar om spelletjes te spelen en ook dit jaar wil ik dat vasthouden. Het zou gaaf zijn als we weer bij elkaar kunnen komen op onze zolder, maar tot die tijd werkt online ook. Met headset op en camera aan zien we elkaar alsnog en het werkt prima.

Target halen op het werk.
Eind 2019 ben ik van baan veranderd en ineens had ik te maken met targets. Gemakkelijk zal het niet zijn gezien we aan het begin van de periode dachten dat het allemaal wel los zou lopen, maar het zal nog een gevecht worden om het te halen. Toch blijft het belangrijk om te streven naar het halen van target, het geeft een doel om achterna te blijven jagen.

De rommelkamer leeg halen.
In alle eerlijkheid, het meeste wat nu nog op de ‘rommelkamer’ staat moet gewoon naar zolder in een hoekje geduwd worden. Het zijn spullen waar ik niet veel naar om kijk, maar ik niet weg wil gooien, zoals mijn jaarboek van de middelbare school en boeken die niet perse in het zicht in de boekenkast hoeven. Het ligt niet in de weg, maar het kan ook weggestopt worden.

Studieschuld.
Het versneld aflossen gaat niet verkeerd, maar het zal nog een opgave worden om hem binnen de komende 3 jaar afgelost te hebben. Op dit moment zit ik al onder de 10.000 euro aan studieschuld (het was ruim 23.000) en het doel is om er dit jaar een flinke deuk in te maken.

Sparen.
Naast het versneld aflossen van mijn studieschuld wil ik ook zo snel mogelijk de spaarrekening aanvullen. Door de verhuizing heeft deze een flinke deuk opgelopen, wat logisch is. Toch wil ik zo snel mogelijk weer een smak geld er op hebben staan, puur voor als het nodig is. Mijn auto begint de laatste tijd een beetje kuren te vertonen dus het zou fijn zijn als er een potje is om deze te vervangen mocht hij echt de geest geven.

Sport en gezondheid.
Eerder noemde ik al afvallen, maar dat gaat niet zonder een aanpassing en een drastische verandering in mijn levensstijl. Er moet duidelijk meer cardio in mijn leven komen en ook qua krachttraining wil ik stappen maken. In essentie wil ik terug naar mijn powerlifting dagen waarin het een goede balans had tussen kracht en cardio.

Concrete sport doelen.
Kijk, natuurlijk moet ik er ook wel een beetje concrete doelen stellen, eentje daarvan is dat ik een push up wil kunnen doen, een volledig goede push up. Ook wil ik langer dan 20 seconden willen hangen aan een stang en dichtbij een pull up komen. Qua kracht wil ik weer ruim boven de 100kg deadliften, boven de 50kg bankdrukken en weer rond de 100kq squats doen. Ook wil ik blijven pushen op olympisch gewichtheffen, dit is nog erg nieuw voor mij.

Meer boeken lezen.
Afgelopen jaar heb ik in totaal maar 2 boeken gelezen. Het lijkt mij niet zo’n heel moeilijk doel om in 2021 meer dan 2 boeken te lezen, maar ook dat is het doel. De boekenkast staat vol met boeken die ik nog dolgraag wil lezen.

Structuur en plannen.
Mijn werk valt moeilijk te plannen, want het hangt er maar net af welke mails binnenkomen, maar toch wil ik mijn planners weer fanatiek gaan gebruiken om ook dingen buiten het werk in te plannen en duidelijkheid te hebben wat wanneer moet gebeuren. Ook huishoudelijke taken.

Me time.
Ik heb het nodig en doe het niet vaak genoeg, tijd voor mijzelf nemen en daar daadwerkelijk van genieten. Dit jaar wil ik wat beter voor mijzelf zorgen en daar hoort dit ook bij. Vaker in bad gaan, vaker een maskertje op doen en wat vaker even op mijzelf zijn en misschien zelfs af en toe een meditatie er in gooien, wie weet.

Katjes en vaccineren.
Tot voor kort waren onze katjes nooit ziek, tot voor kort één van de drie enorm begon te niezen. Het kon niet missen volgens de dierenarts, niesziekte. Gelukkig is het een milde vorm die niet schadelijk is en dus geen kwaad kan. Toch is het belangrijk om zodra het beter gaat de vaccinatie weer in te plannen, voor alle drie. Omdat ze gezond waren en niks mankeerde schoot het er nog wel eens bij in en dat moet dit jaar beter.

Go Ruck!
Alsof ons landje nog niet plat genoeg is, is Flevoland al helemaal zo vlak als een pannenkoek. Toch hebben we vlak buiten de provincie een bos liggen waar behoorlijk wat bergjes en een aantal steile trappen in zitten. We gaan er wel eens wandelen, maar in het voorjaar wil ik er eens heen met een rugzak waar gewicht in zit en die trappen en heuveltjes oprennen. Rucken heet dat… lijkt mij leuk om eens te proberen.

Tolerantie voor hete saus.
Eten wat ik enorm pittig vindt, registreert mijn man zo goed als niet. Hij kan heel erg goed tegen pittig eten. Ikzelf kan er oké tegen, maar niet enorm goed. Toch wil ik mijn tolerantie wat gaan opbouwen dit jaar en wat vaker een hete saus door het eten heen gooien. Kijken of dat gaat lukken.

Periodes van minder uitgaven.
Dit jaar wil ik periodes inlassen waarin ik geen geld ga uitgeven aan dingen die niet nodig zijn. De tierelantijntjes die ik als eerste noemde helpen daar niet echt in mee, maar ik wil vooral geen geld meer uit geven aan dingen die ik niet nodig heb en meer voor het ‘willen hebben’ waren. Ik heb genoeg zooi in huis, genoeg om mij dit hele jaar wel te vermaken. Kleren zat, hobby-spul zat en niks op verlanglijstjes waar ik niet zonder kan.

Podcast.
Al tijden zit ik er aan te denken om mijn eigen podcast te starten, het is nog een beetje kijken of het alleen is of dat het samen met iemand gaat worden, maar het wordt eens tijd om te starten. Lullen als brugman kan ik wel, dus dat moet het probleem niet zijn. Zelf luister ik tijdens mijn werk en vrije tijd vaak genoeg naar een podcast, maar er zijn er niet veel die gaan over de dingen die mij interesseren, dus dan wordt het tijd dat ik daar zelf verandering in breng.

Youtube/Twitch.
Dit is een beetje een vaag doel voor mij, want ik weet nog niet in welke vorm ik het wil gooien, maar dat ik weer iets met YouTube of Twitch wil doen staat wel vast. Misschien wel in combinatie met de podcast, wie weet. Het is in ieder geval waar ik dit jaar meer over na wil denken en een start wil maken met content op deze platformen.

nou, dit was mijn lijstje die we aan het einde van het jaar weer zullen doornemen om te kijken wat er daadwerkelijk van gekomen is. Heb jij nog ‘voornemens’ voor dit jaar?

2 reacties op “21 doelen in 2021

  1. Tof dat je site er weer is, lees uw schrijfsels graag. Youtube moedig ik aan 🙂 (ben minder van de podcasts, vind zelf dat er op den duur al genoeg informatie is en heb het idee dat het toch wat minder persoonlijk wordt)
    Mijn voornemen is altijd hetzelfde: meer relativeren. Heb een neurotisch kantje 🙂

    1. Enorm lief van je Johanna, dank je wel! En meer relativeren is zeker een goede, zal ik ook onthouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *