15 tips om flink geld te besparen

We willen het allemaal, flink wat geld sparen, we kunnen het allemaal wel gebruiken of hebben een buffer nodig, dat is altijd een goed idee. Zelf willen wij streven naar het sparen van minimaal 15.000 euro per jaar. Dat krijg je niet zomaar voor elkaar, daarom deel ik graag wat simpele tips die wij al hebben toegepast.

1. Boodschappenlijstje.

Wij hebben op onze telefoon een boodschappenlijstje staan die wij beide kunnen aanvullen en in kunnen zien. Zo halen wij alleen wat echt nodig is. Als een van ons toevallig bij de supermarkt komt, vragen we altijd even of er nog wat nodig is. Geen onnodige dingen meenemen scheelt zoveel per week.

2. Weekboodschappen.

Ja, we gaan door de weeks wel langs de supermarkt, maar dat is puur als we iets nodig hebben of vergeten zijn. Voor de weekboodschappen (dus het grote geschut) gaan wij naar de Lidl. Goede kwaliteit voor een kleine prijs. Het verschilt soms echt tientjes per week.

3. Folders.

Vooral van de supermarkten. Ik loop nog geregeld de Albert Heijn of Jumbo in, maar dat komt omdat dan mijn favoriete shampoo of wasverzachter in de aanbieding is, of de lactose vrije kwarkjes die mijn man zo heerlijk vind ineens maar een euro zijn. Ja, dan kom ik er wel. Elke week struinen we de aanbiedingen af om daar inspiratie voor het eten van die week, er is altijd wel wat te verzinnen met het eten wat in de aanbieding is.

4. Eten bij onze ouders.

Elke week eten wij bij onze ouders. Niet alleen vinden onze ouders het leuk om ons even te zien en bij te praten, maar voor ons scheelt het ook 2x per week geld voor eten. Win win noemen we dat volgens mij. We zitten er geen uren, maar het is wel altijd gezellig. Hoeveel ouders kunnen zeggen dat ze hun kinderen die in de 30 zijn nog minimaal 1x in de week zien. Dat zijn er niet veel. Gezelligheid en besparen in één.

5. Geen overbodige abonnementen.

Overal kan je bijna een abonnement van krijgen en soms is het moeilijk om niet overal mee in zee te gaan. Netflix, Amazon Prime en nu ook Disney + zijn een ding met allemaal hele gave films en series. De prijzen zijn ook niet enorm hoog, maar alles bij elkaar kan het toch oplopen. Wij wisselen nog wel eens met abonnementen. We kijken dan alles wat we willen zien. Stoppen en dan mee en gaan door naar de volgende. Zo rouleren wij een beetje om de kosten te drukken en geen abonnementen aan te houden waar we niks mee doen. Zo staat er al een tijdje niks boeiends op Netflix, weg er mee dan. We nemen het wel weer als er weer genoeg op staat en met een beetje mazzel hebben we dan ook weer een maandje gratis er bij.

6. Telefoon abonnement.

Als we het dan toch over abonnementen hebben, dan komt die van de telefoon er ook bij kijken. Wij zijn al een hele tijd geleden overgestapt op Sim Only. Ik ben van een abonnement van 55 euro naar een Sim Only abonnement van 21 euro gegaan. Scheelt toch weer 34 euro per maand. Tikt lekker aan.

7. Vlees in bulk.

Vlees is duur, vleesvervangers zijn vaak nog duurder. Toch willen wij het wel blijven eten, alleen niet meer de hoofdprijs voor betalen. Wij hebben bij ons de buurt een slager gevonden die ook vlees in bulk aanbiedt. Echter voor bijna de helft van de prijs waar het voor in de supermarkt ligt. Zij leveren aan de supermarkt en grote slagerijen, maar hebben ook nog een eigen zaak, een soort groothandel waar ook particulieren in het klein kunnen kopen. We hebben als het ware de middenman er tussenuit gehaald en dat scheelt zo enorm in de kosten. Ook voor de barbecue halen wij er graag het vlees, zo kunnen we dingen leuk houden, zonder de bank te breken. Aan kwaliteit doet het niks af, want het is hetzelfde als wat in de winkel ligt. Als er zoiets bij je in de buurt is, dan is het het waard om naar te kijken.

8. Geen wasdroger.

Hoe handig het soms ook zou zijn, wij hebben geen wasdroger. Ze kosten enorm veel stroom en de lucht droogt het ook, duurt alleen wat langer. De wasrekken staan op zolder met genoeg ventilatie en alles droogt super. Op jaarbasis kan het besparen nog flink oplopen ook.

10. Kachel minder hoog.

Ik houd het er erg van om het lekker warm te hebben in de winter. Toch is de kachel lekker hoog zetten niet altijd even goed voor de portemonnee. Gelukkig heeft manlief mij hier veel over geleerd, want vroeger zette ik de kachel gerust op standje ‘bejaardentehuis’ (lekker warm!). Nu hebben we in de winter dekentjes bij de bank liggen om gezellig samen onder te kruipen en trek ik sneller een dikke trui aan als ik het kouder begin te krijgen. Vroeger liep ik in de winter gerust door een belachelijk warm huis in een dun topje, dat vond ik dan fijn. Tijden zijn veranderd.

11. Vrienden en uitgaan.

Voor iedereen is het verschillend natuurlijk, maar sinds ik de 30 voorbij ben merk ik dat uitgaan niet meer zozeer voor mij hoeft. Ik ga veel liever bij een vriendin op de koffie om gezellig bij te kletsen, dan ergens heen waar ik veel geld uitgeef aan drinken en waar ik haar niet eens kan verstaan. Wij krijgen ook vaak genoeg vrienden over de vloer voor spelletjes. We nemen allemaal wat drinken en wat te snaaien mee en we hebben het gezellig. Quality time doorbrengen met vrienden hoeft de bank niet te breken. Simpel is de oplossing.

12. Snacken in porties.

Snacks zoals chips, snoep of frisdrank is waar veel geld aan verdient wordt. Wij spelen hier zelf op in door bijvoorbeeld van die mini zakjes chips te kopen. Zo’n zak met 6 chipszakjes kost amper een euro en ik doe er bijna 2 weken mee (af en toe snacken, niet elke dag). Een grote chipszak ben je zo doorheen, dus koop je meer. Ook de controle van porties vind ik zelf erg fijn. Ik drink mini blikjes cola, geen grote blikken of flessen en ik haal ze alleen opnieuw als ze in de aanbieding zijn. Goed voor mij en beter voor de portemonnee.

13. Verkezeringen nalopen.

Na het samenwonen kwamen wij er bijvoorbeeld vrij laat achter dat wij afzonderlijk van elkaar nog een inboedelverzekering hadden lopen. Die hebben we toen maar heel snel samengevoegd. Ook dat scheelt weer wat geld per maand. Zelfde geldt voor andere verzekeringen. Teveel of dubbel betalen is gewoon zonde van het geld.

14. Communicatie over financiën.

Het klinkt zo simpel, maar kunnen praten over hoe je er financieel voor staat leert ook dat je elkaar kan aanspreken op een uitgave die niet nodig is. Ik wilde laatst ook graag een bestelling doen bij Amazon toen daar iets in de aanbieding was tijdens de prime dagen. Hij was zo lief mij er aan te herinneren dat het op dit moment geen slimme uitgave is, omdat hoe weinig ik het zou gebruiken niet opweegt tegen de kosten. Ook zulk soort dingen schelen geld. Ook praten we maandelijks over onze spaarrekening en hoe dichtbij we bij sommige doelen zijn, ook dat helpt om onbewust wat meer op je uitgaven te letten.

15. Gezond verstand, geen gekke uitgaven.

Het klinkt zo simpel en dat is het ook. Hou op met zeggen dat geld maar geld is en dat ‘geld moet rollen’. Nee, geld moet doen wat jij er mee wil, in de meeste gevallen: je leven leuker en gemakkelijker maken. En we roepen ook allemaal dat het leven kort is, dat is het niet… het leven is over het algemeen vrij lang. En ook als ik oud en verrimpeld in een tehuis zit, wil ik mij geen zorgen moeten maken over geld. Dat kan alleen maar gebeuren als ik nu al goede keuzes ga maken. Geld is belangrijk, behandel het ook zo. Dan maak je een stuk meer verstandige keuzes met je geld.

Nu weet ik heel goed dat dit niet DE tips zijn waarmee iedereen 15.000 euro per jaar kan sparen. Wij hebben hier tegenover ook een redelijk leuk inkomen staan die dit mogelijk maakt. Toch ben ik van mening dat het meerendeel van ons (en ja, ik ben bewust van de uitzonderingen) meer opzij kan zetten dan wat ze denken.

Liefs, Lucinda

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *